U trendu

Hrvatska dobija najmoćniju tajnu službu u Evropi?

Hrvatska planira osnivanje posebne kancelarije za antiterorističko delovanje po uzoru na mađarski Centar za antiterorizam (TEK) ili britansku Komandu za borbu protiv terorizma u sklopu Skotland Jarda, saznaje zagrebački Ekspreš, uz ocenu da bi time mogla da dobije novu najmoćniju obaveštajnu službu.

Kako se navodi, ta kancelarija ima i velike sličnosti sa največom američkom obaveštajnom agencijom CIA, a u njoj bi bile objedinjene obaveštajne, istražne i operativne protivterorističke delatnosti, koje su danas razbacane po nekoliko agencija i ministarstava.

Sigurnosno-obaveštajna agencija (SOA), antiterorističke jedinice MUP-a, kao i posebni agenti za istrage mogućih terorističkih napada tako bi bili u jednoj posebnoj Kancelariji, koja bi za cilj imala sprečavanje terorističkih napada, a za najgori scenario, ako dođe do napada, imala bi spreman brzi odgovor koji bi ga zaustavio.

Naravno, postojala bi i komponenta zadužena za istragu i hvatanje mogućih saradnika terorista kako bi hrvatsko pravosuđe moglo procesuirati sve odgovorne.

Izvor lista iz hrvatskog MUP-a kazao je da se istražuju načini za poboljšanje bezbednosnog sistema Hrvatske, što znači, zaključuje list, da je plan u preranoj fazi kako bi izlazili u javnost sa konkretnim informacijama.

List podseća da Hrvatska trenutno ima nhekoliko jedinica specijalne policije,vrhunski opremljene i još bolje obučene, ali je njihovo vreme reakcije na mogući teroristički napad relativno dugo.

Detalje o osnivanju Kancelarije nemoguće je saznati, piše list i dodaje da je teško zamisliti da bi hrvatske jedinice specijalne policije mogle da dođu na mesto napada u roku od osam minuta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.