U trendu

Hrvatska: Epidemija gripa visokog rizika, dosad dve žrtve

Hrvatsku je ove sezone pogodila epidemija gripa visokog intenziteta, od koje su život do sada izgubile dve osobe, a obolelih je više hiljade u svim područjima zemlje, javlja Hina pozivajući se na Nacionalni centar za influencu.

Laboratorijski je potvrđeno hiljadu slučajeva oboljelih od gripa, koji je u nedelju uoči Nove godine odneo dva života – u Zagrebu i Splitu, rekao je šef Centra Vladimir Draženović.

Stvaran broj obolelih višestruko je veći od evidentiranih slučajeva i njihov broj drastično raste iz nedelju u nedelju, što pokazuje da se radi o epidemiji visokog intenziteta.

Najviše slučajeva je u Zagrebu, ali jako ih je puno i u Splitu, Slavoniji i drugim delovima Hrvatske, kaže Draženović.

Po njegovoj oceni, grip je ove godine „malo iznenadio Splićane, gde je intenzivnija situacija nego inače i ima više obolelih“.

Osim jakog intenziteta, grip bi ove godine mogao i trajati duže nego inače jer je krenuo rano, 27. novembra.

U Centru za influencu strahuju i od većeg broja smrtnih slučajeva jer je gripa pokretač raznih hroničnih oboljenja koja dovode do smrtnog ishoda.

Značajno je i da je u Hrvatskoj, kao i u ostatku Europe, ove godine promenjena epidemiološka slika cirkulacije virusa influence, tako da su u opticaju sva četiri virusa, dva A i dva B.

„Grip je turbulentna bolest što je posledica nepredvidivosti njenog uzročnika. Svake godine imamo situaciju koja nas iznenadi i zaprepasti, koliko gripa izazove upala pluća i smrtnih ishoda“, kaže Draženović.

S obzirom da su ove sezone u Hrvatskoj zabeleženi i slučajevi ptičjeg gripa, ističe da u Hrvatskoj za sada nema direktne opasnosti od te bolesti, „ali potencijalna uvek postoji“.

Bežeći od intenzivne zime, ptice, koje nose virus influence, u većem su se broju spustile u ovaj dio Evrope. Dosad zabeleženi slučajevi u Hrvatskoj nisu bili opasni za čoveka, no sa gripom se nikada ne zna jer uvek može mutirati na razne načine.

„Ljudi zasad ne oboljevaju, ali nije preporučljivo dirati uginule patke ili labudove, čerupati ih ili koristiti na hranu. Takvim direktnim kontaktom s uginulom peradi i čovek se može inficirati sojevima ptičjeg gripa“, upozorava voditelj Centra za influencu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.