U trendu

Hrvatska: Još uvek nema većine za sastavljanje vlade

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas da će početkom iduće sedmice održati treći krug konsultacija o mandataru za sastav vlade, jer nijedna politička stranke nije prikupila dovoljnu podršku za formiranje vlasti.

„Nažalost i danas se pokazalo da i dalje niko ne raspolaže potrebnom većinom svih poslanika u Saboru Hrvatske“, rekla je predsednica novinarima posle konsultacija na Pantovčaku.

Ona je poručila političkim akterima da će „ustrajati na potpunoj primeni ustavne odredbe koja dodelu statusa mandatara uslovljava podrškom većine svih poslanika u Saboru“, što je njih 76.

„Pritom najodlučnije odbacujem bilo kakvu vrstu pritisaka“, rekla je Grabar-Kitarović.

Ranije danas u Zagrebu je na poziv Mosta nezavisnih lista, stranke od koje zavisi formiranje vlasti, održan zajednički sastanak s predsednicima Socijaldemokratske partije (SDP) Zoranom Milanovićem i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislavom Karamarkom.

Most je predložio liderima vodećih stranaka u zemlji da zajednički izaberu nestranačkog kandidata za predsednika Vlade, ali se, prema dosadašnjim izjavama Milanovića i Karamarka, ta ideja ne čini izglednom.

Lider Mosta Božo Petrov pozvao je stranke da se o tom predlogu izjasne u narednih sedam dana. Upitan šta ako obe koalicije odbiju predlog Mosta, Petrov je odgovorio da će se onda ići na nove izbore, a ako samo jedna strana odgovori, nastaviće se razgovori s tom koalicijom.

Most je na izborima osvojio 19 mandata, ali je posle sukoba u toj stranci, sastavljenoj od više nezavisnih lista, zasad ostalo 15 poslanika. Bez te stranke niko ne može da formira vlast, a Most insistira na zajedničkoj, reformskoj vladi.

Leva koalicija Hrvatska raste okupljena oko SDP-a na izborima je osvojila 56 mandata, a trenutno raspolaže podrškom 66 poslanika, među kojima i šest manjinskih, dok desna Domoljubna koalicija okupljena oko HDZ-a ima 59 poslanika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar