Hrvatska krivi Grčku za priliv migranata

Hrvatska nema drugog izbora nego da izbeglice upućuje prema šengenskoj granici, odnosno Sloveniji, izjavio je danas potpredsednik hrvatske vlade i ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić.

On je ponovio da se ključ rešenja izbegličke krize nalazi u Grčkoj koja, kako ističe, prva koja treba da uspostavi kontrolu priliva izbeglica i migranata.

„Ako neko želi doneti odluku da Hrvatska bude zid – nema problema, ali neka se donese na nivou EU. To znači da onda priznajemo da Grčka nije sposobna da bude članica Šengena i da ne može poštovati pravila EU“, kazao je novinarima Ostojić u Opatovcu.

On je rekao da onda treba da kažu da će se graditi zid na hrvatsko-srpskoj granici, ali je dodao da je sigurno da se nijedna žica nije pokazala efikasnom.

Foto: Beta

Foto: Beta

Ostojić je naveo da se izbeglice prevoze prema Sloveniji odbacivši tvrdnje da Hrvatska nema kontrolu nad celom situacijom, prenosi Hina.

Prema njegovim rečima, rešena je i noćašnja situacija na hrvatsko-slovenačkoj granici tako što je ljudima ponuđen azil. On je naveo da je šest autobusa, koji su odbijeni na Macelju prebačeno na granični prijlaz Lupinjak, a isto toliko autobusa, koji bi trebalo da idu prema Murskom Središću, otišlo prema Bukovju, gde su ušli u Sloveniju.

Ministar je rekao da je u 10 sati, u Sloveniju ušlo 500 ljudi, od 1.795, koje su Slovenci prethodno odbili da prihvate i nisu po njih poslali voz.

On je potvrdio pokušaj ulaska grupe izbeglica iz Srbije preko Bajakova, dodajući da su svi oni sprečeni u tom pokušaju i vraćeni na prelaz Bapska.

Odgovarajući na pitanje, Ostojić je kazao da je vest o otvaranju prihvatnog centra u Šidu „prvi put čuo i pre 33 dana“.

„Bilo bi vreme da to napokon proradi, da ljudi ne stoje na kiši i da se organizovano prihvataju“, poručio je.

Ostojić najavio je da će zimski prihvatni centar u Slavonskom Brodu profukcionisati, čim se montiraju kućice za smeštaj izbeglica i migranta, a koje bi trebalo da budu dopremljene u petak.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar