U trendu

Hrvatska krivi Grčku za priliv migranata

Hrvatska nema drugog izbora nego da izbeglice upućuje prema šengenskoj granici, odnosno Sloveniji, izjavio je danas potpredsednik hrvatske vlade i ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić.

On je ponovio da se ključ rešenja izbegličke krize nalazi u Grčkoj koja, kako ističe, prva koja treba da uspostavi kontrolu priliva izbeglica i migranata.

„Ako neko želi doneti odluku da Hrvatska bude zid – nema problema, ali neka se donese na nivou EU. To znači da onda priznajemo da Grčka nije sposobna da bude članica Šengena i da ne može poštovati pravila EU“, kazao je novinarima Ostojić u Opatovcu.

On je rekao da onda treba da kažu da će se graditi zid na hrvatsko-srpskoj granici, ali je dodao da je sigurno da se nijedna žica nije pokazala efikasnom.

Ostojić je naveo da se izbeglice prevoze prema Sloveniji odbacivši tvrdnje da Hrvatska nema kontrolu nad celom situacijom, prenosi Hina.

Prema njegovim rečima, rešena je i noćašnja situacija na hrvatsko-slovenačkoj granici tako što je ljudima ponuđen azil. On je naveo da je šest autobusa, koji su odbijeni na Macelju prebačeno na granični prijlaz Lupinjak, a isto toliko autobusa, koji bi trebalo da idu prema Murskom Središću, otišlo prema Bukovju, gde su ušli u Sloveniju.

Ministar je rekao da je u 10 sati, u Sloveniju ušlo 500 ljudi, od 1.795, koje su Slovenci prethodno odbili da prihvate i nisu po njih poslali voz.

On je potvrdio pokušaj ulaska grupe izbeglica iz Srbije preko Bajakova, dodajući da su svi oni sprečeni u tom pokušaju i vraćeni na prelaz Bapska.

Odgovarajući na pitanje, Ostojić je kazao da je vest o otvaranju prihvatnog centra u Šidu „prvi put čuo i pre 33 dana“.

„Bilo bi vreme da to napokon proradi, da ljudi ne stoje na kiši i da se organizovano prihvataju“, poručio je.

Ostojić najavio je da će zimski prihvatni centar u Slavonskom Brodu profukcionisati, čim se montiraju kućice za smeštaj izbeglica i migranta, a koje bi trebalo da budu dopremljene u petak.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike