najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Hrvatska: Kriza vlasti sve vidljivija

Vlada Hrvatske danas je iznenada odložila redovnu sednicu što je podstaklo dodatna nagadjanja o produbljavanju krize vlasti desnog centra uzdrmane aferom „Konsultantica“.

Sednica Vlade bila je zakazana za 14 časova, a odložena je samo pola sata pre početka. Naknadno je iz Vlade saopšteno da se sednica odlaže zbog iznenadnih obaveza premijera Tihomira Oreškovića, koji je ubrzo nakon objave napustio sedište Vlade. Za popodne je najavljena telefonska sednica Vlade o kojoj će javnost biti obaveštena saopštenjem.

Vladajuća koalicija desnog centra koju čine Domoljubna koalicija predvodjena Hrvatskog demokratskom zajednicom (HDZ) i Mostom našla se u velikoj krizi pošto je u medijima otkrivena afera „Konsultantica“, odnosno poslovna povezanost firme Drimia, supruge prvog potpredsednika Vlade Tomislava Karamarka (HDZ), s firmom konsultanta MOL-a Josipa Petrovića.

Opozicija je pokrenula u Saboru postupak opoziva prvog potpredsednika Vlade, jer smatraju da je reč o njegovoj političkoj odgovornosti, a podršku inicijativi najavio je Most, bez čije podrške u Saboru vladajuća koalicija gubi većinu.

Lider Mosta i potpredsednik Vlade Božo Petrov i ministri iz redova Mosta potom su u Vladi tražili da Karamarko odstupi zbog političke odgovornosti jer smatraju da je „prejaka“ veza izmedju Josipa Petrovića i kruga ljudi koji su vrlo bliski Karamarku. O predlogu za opoziv Karamarka u parlamentu treba da se glasa do 18. juna.

Premijer Tihomir Orešković sastao se juče s obojicom potpredsednika da bi pokušao da smiri političke napetosti medju vodećim ljudima koalicije. Javnost je o susretu obaveštena kratkim zajedničkim saopštenjem u kojem je navedeno da će, nezavisno o stranačkoj pripadnosti, izvršna vlast nastaviti rad „punom radnom energijom“ na započetim projektima.

Uz krizu oko sudbine prvog potpredsednika Vlade, Hrvatska bi uskoro mogla da se nadje i u ustavnoj krizi budući da za pet dana ističe rok za izbor deset od ukupno 13 sudija Ustavnog suda, a još nema dogovora vlasti i opozicije o imenima kandidata. Bez Ustavnog suda ne mogu da budu raspisani izbori.

Vlada se suočava i s nezadovoljstvom u javnosti zbog usporavanja reforme obrazovanja, a sinoć se u više hrvatskih gradova okupilo nekoliko desetina hiljada gradjana da bi podržali nastavak velike reforme obrazovanja koja je ugrožena od dolaska na vlast koalicije desnog centra.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike