Hrvatska: Marihuana od sutra legalna u medicinske svrhe

U Hrvatskoj će od sutra moći da se koristi indijska konoplja u medicinske svrhe prema pravilniku Ministarstva zdravlja, kojim se dopušta njena upotreba za obolele od multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS-a.

Time je stvoren pravni okvir za uvoz lekova na bazi indijske konoplje u Hrvatsku, a pravilnikom je propisano da se lekovi koji sadrže tetrahidrokanabinol (THC), donabinol i nabilon mogu izdavati samo u apotekama na lekarski recept.

Lekove će prepisivati lekari opšte medicine po preporuci specijalista neurologije, internističke onkologije, onkologije i radioterapije, infektologije i specijalista pedijatra sa subspecijalizacijom iz neuropedijatrije na neponovljivi recept, navodi Hina.

Medikamenti koji sadrže THC moći će da se prepisuju na recept u količini potrebnoj za lečenje do najviše 30 dana.

Stručna komisija za legalizaciju upotrebe marihuane u medicinske svrhe završilo je u avgustu s radom, utvrdivši da prikupljeni naučni dokazi pokazuju da nijedan preparat na bazi indijske konoplje nije sposoban da zaleči ili trajno izleči malignu bolest, zaustavi progresiju multiple skleroze, ili AIDS-a.

Međutim, neki preparati smanjuju simptome pa se preporučuje njihovo korišćenje uz druge konvencionalne oblike lečenja.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike