U trendu

Hrvatska ne blokira Srbiju, već traži da ispuni preduslove

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u intervjuu Večernjem listu da Hrvatska ne blokira pregovore Srbije s EU, ali da očekuje da ta država ispuni preduslove za članstvo.

„Ne bih to nazvala blokadom. Reč je jednostavno o ispunjavanju kriterijuma.  U konačnici, to je dobro i za samu Srbiju“, rekla je Grabar-Kitarović u intervjuu za subotnje izdanje zagrebačkog dnevnog lista.

Ona  je rekla da se slaže s nekim ocenama u Hrvatskoj da bi bilo dobro da Hrvati u Srbiji imaju jednaka prava kao Srbi u Hrvatskoj.

„Ne svidja mi se ono što čujem od nekih političara iz Srbije da je Srbija ispunila sve svoje obaveze i da kritikuju našeg ministra (spoljnih poslova) Mira Kovača zbog inisistiranja na poštovanju Sporazuma o medjusobnoj zaštiti nacionalnih manjina i na ukidanju takozvane univerzalne jurisdikcije“, rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je naglasila da nije namera Hrvatske da postavlja ultimatume Srbiji, ali da očekuje da Srbija ispuni svoje obaveze za članstvo.

Hrvatski zvaničnici poslednjih dana više su puta su istakli da pregovaračka merila za Srbiju treba da budu puna saradnja s Haškim tribunalom, ukidanje nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina za područje cele bivše Jugoslavije, kao i ispunjavanje obaveza iz medjudržavnog sporazuma o pravima manjina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.