U trendu

Hrvatska ne blokira Srbiju

Hrvatski ministar spoljnih poslova Miro Kovač izjavio je danas Hrvatska ne blokira Srbiju na njenom putu u EU i dodao da je Hrvatska dobila nacrt dokumenta o zajedničkoj poziciji država EU prema Srbiji.

„Dobili smo dokument ‘Nacrt zajedničke pozicije’. Mi ćemo na temelju njega unutar EU raspravljati koje će obaveze Srbija imati u Poglavlju 23. Zemlje članice će izmedju sebe raspravljati o tome, u tim pregovorima Srbija ne učestvuje“, rekao je hrvatski ministar na konferenciji za novinare.

On je naveo da se hrvatski zahtevi prema Srbiji odnose na pitanje položaja hrvatske manjine u Srbiji, pune saradnje s Haškim tribunalom i zakona o regionalnoj juristikciji za ratne zločine.

Kovač je najavio da će u Hrvatskoj biti formirana medjuresornu grupa koja će raspravljati o „Nacrtu zajedničke pozicije“ koja će utvrditi koje su to hrvatske pozocije za Poglavlje 23.

„Bez integracije hrvatskih pozicija neće moći biti moguće da se Poglavlje 23 otvori“, rekao je Kovač i dodao da je moguće da to poglavlje bude otvoreno do kraja juna.

On je nekoliko puta ponovio da Hrvatska ne blokira Srbiju na putu prema EU, već „deluje konstruktivno i želi da pomogne Srbiji da svoje društvo uskladi s evropskim vrednostima“.

Kovač je rekao da će Srbija, ako želi brzo da pregovara, morati brzo i da realizuje i hrvatske zahteve i dodao da je Hrvatskoj u interesu da „Srbija bude brza“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar