U trendu

Hrvatska nezadovoljna presudom Mladiću jer nije utvrdjeno učešće Srbije

Vlada Hrvatske ocenila je danas da je primerena prvostepena presuda Ratku Mladiću kojom je osudjen na doživotnu robiju, ali i izrazila nezadovljstvo što tom presudom nije utvrdjeno učešće i najviših funkcionera Srbije u „sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu“.

„Izražavamo nezadovoljstvo zaključcima Raspravnog veća u delu u kojem nije utvrdjeno učešće i najviših državnih funkcionera Srbije u takozvanom sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu, s obzirom da su u optužnici bili navedeni (Slobodan Milošević, Jovica Stanišić, Frenki Simatović, Željko Ražnatović i Vojislav Šešelj)“, saopštila je Vlada Hrvatske.

U saopštenju se navodi da je današnjom presudom Mladiću još jednom potvrdjeno da je u Srebrenici počinjen zločin genocida.

Hrvatska Vlada podseća da je Mladić prvostepeno osudjen za učešće u četiri udružena zločinačka poduhvata, uključujući i udruženi zločinački poduhvat u BiH s ciljem da se bosanski Hrvati i Muslimani trajno uklone s područja na koje su bosanski Srbi polagali pravo, pri čemu su kao učesnici poduhvata navedeni i tadašnji najviši funkcioneri Republike Srpske.

Vlada Hrvatske je izrazila i žaljenje što Ratko Mladić „nije optužen i osudjen i za brojna zlodela počinjena tokom agresije na Republiku Hrvatsku“. Dodaje se da je Hrvatska u tom predmetu, preko svojih nadležnih tela, pružala pomoć tužilaštvu Haškog tribunala i ispunjavala njegove zahteve.

Prvostepeno veće Haškog tribunala osudilo je danas Mladića na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i za zločine protiv čovečnosti u 15 bosanskih opština, koji obuhvataju progone, istrebljenja, ubistva, deportacije i prisilna premeštanja. Proglašen je krivim po svim tačkama optužnice izuzev prve koja se odnosi na genocid u šest opština u BiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar