U trendu

Hrvatska obeležava godišnjicu pogroma nad Srbima

KNIN – U Kninu je danas počela centralna proslava obeležavanja Dana pobede i Domovinske zahvalnosti i Dana branitelja, kojem prisustvuje državni vrh – predsednica, premijer i predsednik Sabora, Kolinda Grabar Kitarović, Andrej Plenković i Gordan Jandroković.

Dan pobede Hrvatska obeležava na dan vojno-policijske akcije Oluja, tokom koje je izvršen najveći egzodus Srba nakon Drugog svetskog rata, za koji niko nije odgovarao.

Tokom te akcije iž Hrvatske je proterano oko 250.000 Srba, nešto manje od 2.000 je ubijeno i gotovo isto toliko se i danas smatra nestalim.

Obeležavanje je počeo postavljanjem hrvatske zastva na Kninskoj tvrđavi, a potom je, nakon čitanja imena poginulih u akciji Oluja, izveden “vazdušni spektakl” u kojem su učestvovali i avioni F14 Republike Izraela.

Neposredno po dolasku u Knin, premijer Plenković je najpre konstatovao za njega nedvosmislenu činjenicu o, kako je rekao, velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku i dodao da, danas, 23 godine kasnije Hrvatska šalje Srbiji i srpskoj manjini poruke istine, saradnje i mira.

„Mi smo poslali brojne poruke u poslednje dve godine Srbiji u kojima želimo saradnju i mir, ali želimo i istinu. Za sve nas je nedvosmisleno da je veliku agresiju izvršio Milošević i velikosrpski režim na hrvatskom teritoriju. Želimo da se srpska manjina u Hrvatskoj dobro oseća i radimo na tome stalno stoga šaljemo poruke istine, saradnje i mira“, rekao je Plenković.

On je za HRT rekao i da je Oluja najveća pobeda u istoriji Hrvatske, kada je, kako je rekao, oslobođeno tri četvrtine okupiranog područja Republike Hrvatske.

On je pritom posebno istakao ulogu generala Mladen Markača I Ante Gotovine koji će danas biti uručena odlikovanja.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike