U trendu

Hrvatska: Od gripa umrlo 55 osoba, duplo više nego lane

ZAGREB – U ovoj sezoni od gripa u Hrvatskoj dosad je umrlo 55 osoba.

Dr Vladimir Draženović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravlje za Index.hr je potvrdio ovu informaciju, rekavši da imaju 55 dojava o smrtnim slučajevima koji su nastupili zbog gripa ili zbog komplikacija vezanih za grip.

To je dvostruko više nego prošle godine.

Draženović kaže da je ova sezona specifična ne samo po intenzitetu obolevanja, već i po broju hospitalizovanih osoba kod kojih su se pojavile teške komplikacije, a koje su završoile smrtnim ishodom.

„To je ono što upućuje na tešku sezonu gripa“, smatra Draženović i navodi: „Isto tako, ono što mi kroz nacionalni centar možemo videti, koji procenat je pozitivnog uzorka koji mi testiramo. Taj procenat je stalno veći od 50 odsto. Negde je na nivou od 60 procenata, što znači da je izuzetno visok intenzitet gripa“.

Kaže i da se ove godine posebno prati uticaj epidemije gripa na zdravstveni sistem.

„Vidite i sami da je ove godine vrlo visok uticaj na zdravstveni sistem. Traži se krevet više, respirator više, počevši od Dubrovnika pa sve do Zagreba. Svuda su bolnice krcate pacijentima“, kaže Draženović.

U 97 posto slučajeva najprisutniji je tip gripa A (H1N1), onaj koji zovemo pandemijski, ali se on takođe i menja.

„Mi te promene za sada ne možemo detektovati dok se ne naprave opsežne analize u kolaborativnom centru u Londonu. Mi smo 22. januara poslali uzorke u London pa ćemo videti hoće li upućivati na to događa li se kod nas nešto posebno kod virusa gripa“, rekao je doktor.

Navodi da su smrtni slučajevi u 60 odsto starije osobe, a 40 odsto osobe srednjeg doba i deca“.

U Splitu, inače, ne pamte ovakvu epidemiju. Tamo je poslednji grip ovakvih razmera zabeležen pre 30 godina.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike