U trendu

Hrvatska odustaje od kupovine aviona F-16 od Izraela?

Ako se u najskorije vreme ne postigne dogovor SAD-a i Izraela i Hrvatska ne dobije onu konfiguraciju aviona koja je pobedila u tenderu, Vlada odustaje od izraelskih aviona i poništava tender za nabavku višenamenskih aviona i ostavlja SAD i Izrael da sami dalje rešavaju spor.

Time bi Hrvatska, prvenstveno u svrhu transparentnosti celog procesa, presekla neugodnu situaciju u kojoj se zatekla između dva saveznika, prenose hrvatski mediji.

– U avionima koje nameravate da prodate Hrvatskoj ne sme da bude ništa što nije američko – glasi kratak sadržaj pisma koje je otišlo iz Stejt departmenta kog vodi Majk Pompeo izraelskoj strani, doznaje Večernji list iz Vašingtona.

Kako su i najavili iz Stejt departmenta, u četvrtak poslepodne, nakon što je Kongres odobrio prodaju ‘ogoljenih’ aviona F-16 Hrvatskoj, bez izraelske nadogradnje, poslat je konačni popis uslova izraelskoj strani. Tih uslova ima više od 10, a svi se svode na isto – ne dozvoljava se prodaja izraelske tehnologije i nadogradnje na avionima F-16.

Rok koji je SAD dao Izraelu za odgovor izuzetno je kratak, do 4. januara 2019. godine, prenose mediji u Hrvatskoj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.