U trendu

Hrvatska ombudsmanka upozorila na relativizaciju ustaštva i izostanak reakcije vlasti

Hrvatska zaštitnica gradjana Lora Vidović upozorila je danas  da izostanak adekvatne reakcije vlasti na pojavu ustaških ili nacističkih simbola u javnom prostoru dovodi do osnaživanja revizionističkih stavova o karakteru NDH, što narušava temeljne vrednosti Ustava i otvara prostor mržnji.

U opsežnoj analizi koja je objavljena na njenoj internet stranici Vidović je navela da su u javnom prostoru u Hrvatskoj prisutni „eksplicitni ustaški ili nacistički simboli ili oni koji asociraju na ustaški pokret“.

„Tako se poslednjih godina štampaju knjige, pišu i objavljuju članci i intervjui, održavaju tribine, snimaju dokumentarni filmovi i emituju televizijske emisije, u kojima se negira ili umanjuje zločinački karakter NDH. Osim u huškačkim i nacionalistički obojenim medijima, ovakvi stavovi iznose se i u službenom glasilu Katoličke crkve, a prodrli su i u prevladavajuće medije, uključujući i na javnu televiziju“, ukazala je Vidović.

Ona je istakla da se budući da su „reakcije vlasti često nekonzistentne ili izostaju, stiče utisak da ih prećutno tolerišu pa se u društvu stvara atmosfera koja podstiče osnaživanje revizionističkih stavova o karakteru NDH“.

„Pojave negiranja karaktera NDH i razmera zločina ustaškog režima, isticanja simbola u javnom prostoru ili korišćenje sintagmi kojima se prema njemu izražavaju simpatije, u hrvatskom su društvu toliko učestale, da su gotovo prećutno prihvaćene“, ističe Vidović.

Ona je naglasila nužnost edukacije, ali i razvijanje tolerancije i kulture istorijskog sećanja, na šta, kako je istakla, ukazuju i rezultati Istraživanja političke pismenosti učenika završnih razreda srednjih škola u Hrvatskoj iz 2015. prema kojima čak polovina učenika nije sigurna je li NDH bila fašistička tvorevina.

Osim toga, radi suzbijanja nesnošljivosti i govora mržnje medju mladima, i Evropska komisija protiv rasizma i nesnošljivosti Saveta Evrope (ECRI) je u Izveštaju upućenom Hrvatskoj 2018. preporučila uvodjenje obaveznog obrazovanja iz ljudskih prava, navela je zaštitnica gradjana.

Zbog toga je, dodaje se u analizi, na svim odgovornim članovima društva važna uloga kontinuiranog reagovanja na pojave relativizacije karaktera ustaške države, a najveća odgovornost je na vlasti koja „mora poneti odgovornost za poštovanje i primenu Ustava i pridržavanje zakona i stati na put ponašanjima kojima se simbolički ili direktno podržava ili veliča NDH, kao i negiraju ili umanjuju zločini koje je ona proizvela“.

„Treba jasno istaći da je prema Ustavu državni suverenitet Hrvatske nastao nasuprot proglašenju NDH, da je NDH suprotstavljena savremenoj Hrvatskoj, kao i da je Hrvatski sabor Deklaracijom o antifašizmu 2005. godine potvrdio antifašističku demokratsku utemeljenost i opredeljenost Republike Hrvatske i pozvao na potrebu afirmacije i negovanja antifašističkih vrednosti“, navela je ombudsmanka.

Ona je ocenila i da je „negiranje zločina počinjenih u NDH ili njihovih razmera, negiranje prošlosti prepune mržnje i nasilja prema Romima, Srbima, Jevrejima i političkim protivnicima ustaškog režima“.

„Ono ohrabruje, a ponekad i jeste, govor mržnje koji vodi ka diskriminaciji, pa i nasilju prema pripadnicima ovih grupa“, naglasila je hrvatska zaštitnica gradjana.

Ona je dodala da „treba uvažiti zahteve predstavnika romske, srpske i jevrejske zajednice i antifašističkih udruženja i time stvoriti uslove za održavanje jedinstvene komemoracije u Jasenovcu“.

Zaštitnica gradjana je podsetila da je na važnost zvaničnih reakcija nedavno upozorio i Evropski parlament i to Rezolucijom o porastu neofašističkog nasilja u Evropi, u kojoj je pozvao države članice EU na osudu i suzbijanje svih oblika poricanja holokausta, uključujući trivijalizaciju i minimalizaciju zločina nacista i njihovih saradnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar