najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Hrvatska podržava put Srbije ka EU

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač izjavio je da su Hrvatskoj u interesu dobri odnosi sa Srbijom i da će podržavati njen put ka EU.

On je dodao da Srbija ipak mora da ispunjava pretpristupne kriterijume.

„Moraće, na primer, ukinuti sudsku nadležnost za procesuiranje ratnih zločina počinjenih na teritoriji Hrvatske. Moramo definisati rešenja prema kojem će hrvatski sudovi procesuirati ratne zločine u Hrvatskoj, a srpski sudovi one počinjene u Srbiji. Tako se sarađuje dobrosusedski“, rekao je Kovač za sutrašnji „Blic“, prvi intervju jednom srpskom listu.

On je kazao da se ne slaže sa procenama da su odnosi Srbije u Hrvatske na najnižem nivou od 2000. godine, navodeći da su to paušalne ocene.

„Odnosi između Srbije i Hrvatske se dobro razvijaju, posebno na privrednom planu, s tim da se mogu i moraju još bolje razvijati. Inače 2000. godine su našim državljanima bile potrebne vize za putovanja u naše dve zemlje. Viza više nema“, dodao je Kovač, tehnički ministar u odlazećoj vladi Hrvatske.

On je kazao da treba mukotrpno graditi mir u jugoistočnoj Eropi i da je saradnja Srbije i Hrvatske tu ključna.

Kovač je istakao da nije za politiku okolišanja, već da želi rešavati probleme i izgraditi odnose između Srbije i Hrvatske nalik onima koje imaju Francuska i Nemačka.

„Želim dati doprinos psihološkom rasterećenju mladih generacija kada su u pitanju odnosi Hrvatske i Srbije. Međutim, da bi se to postiglo treba imati hrabrosti i suočiti se s prošlošću i rešiti pitanja ratnog nasleđa, bez kompleksa govoriti o ratu koji je devedesetih godina Slobodan Milošević vodio u Hrvatskoj“, rekao je Kovač.

Na pitanje smeta li mu što ga deo javnosti u Srbiji percipira kao proustaškog ministra, Kovač je rekao da takvima predlaže da ne čitaju novine i ne gledaju emisije koje takve gluposti šire i da čuvaju svoje zdravlje i da se ne truju takvim besmislicama.

Upitan kada bi mogao da bira jednog sprskog ministra sa kojim bi seo za sto i rešava probleme, on je rekao da bi sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem sigurno mogao puno toga da reši.

Podsetimo, do nedavnih izbora u Hrvatskoj, Kovač je bio jedan od najglasnijih zagovornika blokade Srbije na putu ka EU.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike