Hrvatska: Pojačan pritisak nezakonitih migracija

ZAGREB – Hrvatska je i u prošloj godini bila izložena pojačanom pritisku nezakonitih migracija, koji je osim granice sa Srbijom, usmeren i na granicu s BiH, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na današnjoj sednici Vlade, predstavljajući izvešstaj o sprovođenju Strategije integrisanog upravljanja granicom za 2018. godinu.

“Ovakav pritisak zahtevao je potpuni angažman granične policije na područjima koja su bila najranjivija”, rekao je Božinović.

On je naveo da se zbog svega toga intenzivno sprovodi obuka policajaca i da je oko 2.800 ljudi prošlo različite vidove obuke na Policijskoj akademiji.

Dodao je da je policja nabavila 60 terenskih vozila, 65 ručnih termovizijskih uređaja, 100 prenosnih kamera kratkog dometa i druge opreme.

Božinović je naveo da su ulazna mesta na granici s BiH uređena u skladu sa preporukama šengenske evaluacije i sporazumom s BiH o pograničnom prometu i da su na ukupno 51 prelaznom mestu duž cele granice, u zavisnosti od lokacije i njenih terenskih specifičnosti, postavljene ručno-podizne rampe, stubovi sa lestvama za montažu nadzornih kamera MUP-a i betonske prepreke.

Trenutno su na 19 lokacija instalirane stacionarne kamere – 12 na granici sa Srbijom i sedam na granici s BiH, naveo je ministar.

(Tanjug)

Napišite komentar