U trendu

Hrvatska praktično ozbiljan remetilački faktor po svetski mir i bezbednost

Prema nedavno objavljenom „Indeksu dobre zemlje“ Hrvatska je i dalje na 40. mestu od 163 zemlje sveta i s obzirom na veličinu veoma je dobra u nauci i tehnologijama, ali je zato u oblasti bezbednosti ocenjena kao praktično ozbiljan remetilački faktor po svetski mir i bezbednost.

Prema pisanju hrvatskog Expreša, autor indexa o Hrvatskoj je Simon Anholt, Britanac kojeg je nekadašnja hrvatska vlada angažovala, 2003. godine, angažovala da bi sa zvaničnog Zagreba skinuo stigmu iz Drugog svetskog rata kada je u toj zemllji postojao pronacistički režim ili one koja se pamti po jezivom ratu s početka 90.

Cilj angažovanja Anholta je, kako se navodi, bio ulazak u EU, što je Hrvatska 2013. i dočekala, i to kao „temeljito umivena zemlja“ i sve to, kako se navodi, zahvaljujući tadašnjem premijeru Ivi Sanaderu.

Sanader je, naime, angažovao baš Anholta, zato što je bio brilijantan potez jer je on prvi čovek na svetu koji je još 1996, smislio koncept brendiranja država.

Prema Anholtu, Hrvatska danas ne žali trud da svuda po svetu šalje puno vojnika u mirovne misije, i to sposobnih vojnika s dobrim uspesima. Ne žali, kaže, pritom ni novac.

Istovremeno, međutim, Hrvatska apsolutno jezivo ocenjena iz oblasti „izvoz oružja“, što onda utiče i na „međunarodni nasilni sukobi“, koje skoro da ne može biti gore.

Expreš podseća da već godinama piše da Hrvatska, najblaže rečeno, uopšte ne pazi gde izvozi oružje.

Pa se, navodi ovaj portal, najnormalnije događa da se najgori džihadisti po Siriji i Iraku hvale po YouTubeu hrvatskom puškom na terorističkom ramenu poput ISIL-a ili al Nusre i sličnih.

Samo od početka rata u Siriji Hrvatska je na dilovanju oružja zaradila 1,2 milijarde kuna, navodi Expreš.

Portal podseća da istovremeno svetska novinarka istraživačka mreža, poput BIRN-a, godinama uredno dokazuju da se trgovina oružjem, i to vrlo verovatno ilegalna, u industrijskim razmerima odvija prometnim pravcima preko Hrvatske.

O letovima s oružjem za Siriju i Irak s Krka i iz Zagreba redovno su pisali i istraživački novinari 24sata i Expreša, poslednji put, podsećaju, vrlo nedavno. Hrvatska je tako, kako se navodi, ocenjena kao deo problema u svetu rastrganom ratovima.

„A ratovi, barem to Hrvatska zna, proizvode izbeglice. Očito zbog neodgovornog izvoza oružja u ratne sukobe i to najgorim skupinama, Hrvatska je ocenjena kao jedna od zemalja s najgorim uticajem na povećanje broja izbeglica. Navodno je omiljena i kod terorista i kod kriminalaca. Tek nešto bolja naša zemlja je po broju izbeglica koje je zbrinula s obzirom na veličinu i privrednu snagu“, piše portal.

Inače, „Indeks dobre zemlje“ meri koliko je svaka od 163 analizirane države sveta korisna čovečanstvu. I to ukupno, ali i po područjima – nauke ii tehnologija (Hrvatska je 33. od 163 zemlje), kultura (35.), međunarodni mir i bezbednost t (tek 106. najkorisnija, što je gore do većine afričkih i azijskih zemalja), svetski poredak (tek 90.), ekologija i klima (čak 16.), prosperitet i jednakost (katastrofalno 95. mesto), te zdravlje i dobrobit (podnošljivo 51. mesto), piše Expreš.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar