Hrvatska predlaže Vesnu Pusić za generalnu sekretarku UN

Foto: Beta

Ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je danas da će je Vlada kandidovati za generalnu sekretarku UN.

Takva odluka doneta je danas na zatvorenom delu vladine sednice.

„Hrvatska u procesu kandidature ima priliku da se pokaže u pristojnom svetlu i dobije veću vidljivost. Ako na kraju te procedure uspemo u tom izboru to bi bilo fantastično, ali i samo učešće u procesu je za nas plus“, izjavila je Pusić na konferenciji za novinare posle sednice Vlade.

Ona je dodala da je izbor generalnog sekretara UN vrlo komplikovan postupak i da je „jasno da su sve kandidature na vrlo dugačkom štapu“.

Vesna Pusić je rekla da će, prema proceduri UN, do decembra biti obavljeni razgovori sa svim kandidatima, a odluka o novom generalnom sekretaru trebalo bi da bude objavljena u ovo doba sledeće godine.

Na pitanje novinara očekuje li javnu podršku predsednice Kolinde Grabar Kitarović, Pusić je odgovorila da su o tome već razgovarale i da na osnovu tih razgovora, očekuje njenu podršku.

U hrvatskoj javnosti već dugo se spekulisalo o ambiciji Vesne Pusić da se kandiduje za položaj generalne sekretarke UN. Kao druga mogućnost pominjao se njen odlazak na neku funkciju u EU.

Aktuelnom generalnom sekretaru UN Ban Ki Mun drugi petogodišnji mandat ističe krajem 2016.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar