U trendu

Hrvatska predlaže Vesnu Pusić za generalnu sekretarku UN

Ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je danas da će je Vlada kandidovati za generalnu sekretarku UN.

Takva odluka doneta je danas na zatvorenom delu vladine sednice.

„Hrvatska u procesu kandidature ima priliku da se pokaže u pristojnom svetlu i dobije veću vidljivost. Ako na kraju te procedure uspemo u tom izboru to bi bilo fantastično, ali i samo učešće u procesu je za nas plus“, izjavila je Pusić na konferenciji za novinare posle sednice Vlade.

Ona je dodala da je izbor generalnog sekretara UN vrlo komplikovan postupak i da je „jasno da su sve kandidature na vrlo dugačkom štapu“.

Vesna Pusić je rekla da će, prema proceduri UN, do decembra biti obavljeni razgovori sa svim kandidatima, a odluka o novom generalnom sekretaru trebalo bi da bude objavljena u ovo doba sledeće godine.

Na pitanje novinara očekuje li javnu podršku predsednice Kolinde Grabar Kitarović, Pusić je odgovorila da su o tome već razgovarale i da na osnovu tih razgovora, očekuje njenu podršku.

U hrvatskoj javnosti već dugo se spekulisalo o ambiciji Vesne Pusić da se kandiduje za položaj generalne sekretarke UN. Kao druga mogućnost pominjao se njen odlazak na neku funkciju u EU.

Aktuelnom generalnom sekretaru UN Ban Ki Mun drugi petogodišnji mandat ističe krajem 2016.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.