U trendu

Hrvatska predsednica dala mandat Oreškoviću

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović dala je večeras mandat za sastavljanje vlade kandidatu desne Domoljubne koalicije koju vodi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Mosta, Tihomiru Oreškoviću, dosadašnjem članu Nadzornog odbora Plive Hrvatske.

„Održala sam poslednji krug konsultacija i odlučila da dam mandat Tihomiru Oreškoviću. On je me je uverio da uživa poverenje 78 poslanika što je i dokazao potpisima koje mi i javno pred vama predao“, rekla je predsednika u obraćanju javnosti.

Ona je zakazala i konstitutivnu sednicu Sabora za ponedeljak, 28. decembra.

U prvom obraćanju javnosti, mandatar Tihomir Orešković se zahvalio na ukazanom poverenju i poručio da će uložiti sve znanje i trud da formira kvalitetnu vladu.

„Pozivam parlamentarnu većinu i opoziciju da me u tome podrže“, rekao je Orešković.

Mandatar ima 30 dana da sastavi vladu, a tog stručnjaka i biznismena svojim potpisima podržali su, kako je ranije rečeno, 59 poslanika Domoljubne koalicije, 15 Mostovih, dva poslanika stranke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i po jedan poslanik srpske i albanske manjine.

Prema Ustavu, predsednica dodeljuje mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodele poslaničkih mesta i obavljenih konsultacija, uživa poverenje većine svih poslanika, što je najmanje 76.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar