U trendu

Hrvatska predsednica na obeležavanju akcije Maestral

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović prisustvovala je danas u Jajcu obeležavanju dvadesete godišnjice vojne akcije „Maestral“, u kojoj su regularne snage Hrvatske, zajedno sa Hrvatskim većem odbrane i Armijom BiH, zauzele 13 zapadnokrajiških opština koje su do tada bile pod kontrolom srpskih snaga.

Kako su preneli mediji u BiH, Kitarović je ocenila da su zajedničke vojne operacije vojnih snaga Hrvatske i Bosne i Hercegovine vođene 1995. godine bile ključne za završetak rata i „sprečavanje zločina poput onog u Srebrenici“.

Ona je ocenila da je „krivac za ratne strahote, pa tako i za sve nevine žrtve, pre svega bila velikosrpska politika Slobodana Miloševića“.

Grabar-Kitarović i predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović položili su vence na spomen-krst u centru Jajca, podignut u znak sećanja na poginule hrvatske vojnike.

„Čestitam vam svima 20. godišnjicu vojne operacije ‘Maestral’ i oslobađenje hrvatskog kraljevskog grada Jajca“, poručila je predsednica Hrvatske.

Prema njenim rečima, vojna akcija „Maestral“ predstavljala „pobedu samostalnosti i suverenosti BiH, ali i pobedu opstanka hrvatskog naroda na ovim prostorima“.

Grabar-Kitarović je izrazila žaljenje zbog svih žrtava bez obzira na nacionalnost, ali je istakla kako se u Hrvatskoj i BiH „vodio krvavi rat koji je prouzrokovala Miloševićeva velikosrpska politika“ i koja je na kraju dovela i do genocida u Srebrenici.

Ona je naglasila da je operacija „Maestral“, kako je navela, bila potpuno legitimna, jer je sprovedena na osnovu međudržavnog sporazuma Tuđman-Izetbegović potpisanog u Splitu.

Tokom „Maestrala“ je iz 13 zapadnokrajiških opština, prema srpskim podacima, izbeglo oko 120.000 Srba, a 700 ih je ubijeno.

Hrvatska predsednica tvrdi da se BiH i danas suočava s brojnim problemima, poručivši da Hrvati u BiH moraju biti ravnopravni sa ostalim narodima koji tu žive.

„Hrvatski narod u BiH mora biti ravnopravan, jer to je i matična država hrvatskog naroda“, poručila je Grabar-Kitarović.

Ona smatra da je najbolji put za rešavanje tih problema put ka evroatlantskim integracijama, dodavši da će Hrvatska na tom putu uvek biti iskren sused i dobar prijatelj BiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar