U trendu

Hrvatska predsednica: Uopšte me ne zanimaju recipročne mere Srbije

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas da je uopšte ne zanimaju recipročne mere koje je Srbija najavila zbog proglašenja ministra odbrane Aleksandra Vulina nepoželjnim, već samo nastavak dijaloga.

„Uopšte me ne zanima recipročni odgovor Srbije, mene zanima nastavak dijaloga. Srbija mora sama da odluči kako će krenuti dalje i kojim će putem ići. Mi imamo ispruženu ruku“, rekla je Grabar-Kitarović u intervjuu za Hrvatski radio.

Ona je istakla i da ne može da bude zadovoljna stanjem odnosa Srbije i Hrvatske, a to je bio njen odgovor na pitanje o novom zaoštravanju odnosa posle incidenta koji je izazvao poslanik radikala u Skupštini Srbije i osudjeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, kao i izjavi ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina da o njegovom dolasku u Hrvatsku može da odluči samo predsednik Srbije, a ne hrvatski ministri, zbog čega je proglašen nepoželjnim u Hrvatskoj.

Ona je ukazala i da su Šešelj i Vulin unutrašnje pitanje Srbije, s tim da Vulinove reči imaju veću težinu, jer je ministar.

Hrvatska predsednica naglasila je, medjutim, da je posebno zabrinuta što niko od srpskih zvaničnika nije reagovao i osudio poslednje Šešeljeve pretnje, iako je reč o osobi koja je medju ostalim osudjena i za proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

„Moram da izrazim svu podršku koju će Hrvatska i nadalje pružati hrvatskom narodu izvan domovine, pa tako i hrvatskoj zajednici u Srbiji u ostvarivanju njihovih legitimnih prava“, rekla je Grabar-Kitarović u emisiji „S predsednicom izvan protokola“.

Predsednica je ocenila i da su se posle Vučićeve nedavne posete Zagrebu dogodili pozitivni pomaci, da je Vučić učinio puno za hrvatsku manjinu, ali da je važno da se rešavaju i druga otvorena pitanja iz Domovinskog rata.

Upitana hoće li u uzvratnu posetu Srbiji, Grabar-Kitarović je odgovorila da ni od čega ne odustaje i da političari treba da pokažu odgovornost da „ne ulaze u dalju spiralu verbalnog nasilja“.

„Ja sam se na tu posetu obavezala i verujem da će se dogoditi. Medjutim, ona se mora dogoditi u uslovima kada možemo postići neki novi napredak“, dodala je predsednica Hrvatske.

Upitana o odvojenim komemoracijama u Jasenovcu za žrtve ustaškog logora, Grabar Kitarović je rekla da je tamo dosad odlazila sama, jer je želela „u tišini da oda počast“ žrtvama.

Ona se, medutim, založila za zajedničku komemoraciju i pozvala Srbe u Hrvatskoj i jevrejske organizacije na dogovor da iduće godine zajedno odu u Jasenovac i u tišini se poklone žrtvama.

„Jasenovac je mesto na kojem su se dogodili strahoviti zločini i niko to u Hrvatskoj ne poriče. Da je meni neko stradao u Jasenovcu, ja bih bila ljuta na sve političare da se to pitanje uopšte politizuje. S tim treba stati“, rekla je Grabar-Kitarović.

Predsednica je ocenila dobrim predlog predsednika Hrvatskog helsinškog odbora Ivana Zvonimira Čička o formiranju medjunarodne komisije za utvrdjivanje broja žrtava u Jasenovcu, s članovima iz Srbije, Hrvatske i medjunarodnih stručnjaka.

„Da se tačno utvrdi prava istina, jer držim da samo istina može pomoći da se pomaknemo napred“, rekla je Grabar-Kitarović.

Upitana može li ustaški pozdrav „Za dom spremni“ biti ponekad dopušten, ona je odgovorila da o tome ne želi da spekuliše, već da to pitanje treba prepustiti pravnim stručnjacima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.