U trendu

Hrvatska predstavlja nove avione tokom obležavanja „Oluje“

ZAGREB – Hrvatski mediji pišu danas da će u nedelju, 5. avgusta, kada se u toj zemlji obeležava 23. godine od vojno-policijske operacije“Oluja“, tokom koje je iz Hrvatske proterano 250.000 Srba, dok je više hiljada ubijeno ili se vodi kao nestalo, biti predstavljeni borbeni avioni, čiju je kupovinu Hrvatska dogovorila sa Izraelom.

Kako navodi Jutarnji.hr, na zagrebački aerodrom Pleso danas su sletela tri izraelska aviona F-16, od kojih će dva u nedelju u sklopu „vazduhoplovnog programa proslave Oluje“ leteti iznad Knina.

Reč je o avionima čiju je kupovinu Hrvatska dogovorila sa Izraelom, koji će za dve godine ući u sastav Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva.

Jutarnji. hr ističe i da se očekuje da se tokom popodneva na Plesu pojave hrvatski premijer Andrej Plenković i ministar odbrane Damir Krstičević kako bi pozdravili izraelske pilote i komandanta izraelske vazduhoplovne baze Ramala Davida, koji je takođe došao u Zagreb.

Index.hr dodaje da je Plenković „otkrio“ na konferenciji za medije da će u nedelju tokom, kako naziva taj portal „proslave Dana pobede i domovinske zahvalnosti“, nad Kninom leteti izraelski F16, koje je Hrvatska nedavno kupila.

„To je trebalo da bude iznenađenje, ali nam slabo ide. Sve kažete i saznate pre nas. Da, imaćemo mimolet, izraelski F16 leteće iznad Knina zajedno s našim avionima“, rekao je Plenković.

Ipak, portal navodi da je Plenković to najavio još na saboru HDZ-a pre dva meseca, ali da je izgleda na to „zaboravio“.

Obeležavanje 23.godišnjice od operacije „Oluja“ počinje u subotu, 4. avgusta u 13 sati i trajaće do 21 sat, a nastaviće se narednog dana.

U okviru programa, kako je ranije najavljeno, hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović će 5. avgusta, povodom 23. godišnjice vojno-policijske operacije „Oluja“ u Kninu uručiti odličja generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Dan pre toga će biti odigrana revijalna fudbalska utakmica između ratnih veterana, pripadnika Hrvatske vojske i policije i fudbalske reprezentacije sa selektorom Zlatkom Dalićem na čelu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.