U trendu

Hrvatska razmatra mogućnost izlaska iz arbitraže o granici

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić izjavila je danas da Vlada razmatra sve mogućnosti, pa i izlazak iz međunarodne arbitraže o graničnom sporu sa Slovenijom posle izbijanja afere o arbitraži.

„Konsultujemo se s našim pravnim zastupnicima, Vlada Republike Hrvatske razmatra sve mogućnosti, uključujući mogućnost izlaska iz arbitraže, ako se dokaže da je sam postupak do te mere kompromitovan“, rekla je Pusić novinarima u Zagrebu.

Ona je dodala da će danas uputiti pismo Evropskoj komisiji koja je pomogla Hrvatskoj i Sloveniji da rešenje graničnog spora traže kroz arbitražu, ali i zbog činjenice da se radi o članicama EU.

Pusićeva se osvrnula i na pojedine tvrdnje iz Slovenije da je reč o špijunskoj aferi, rekavši da nije važno kako je zagrebački Večernji list došao do kompromitujućih snimaka koje potvrđuju kontakte slovenačkog člana Arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenačke zastupnice pred sudom Simone Drenik iz Ministarstva spoljnih poslova, već samo da li je to istina.

Prema audio-zapisima, Sekolec je Simoni Drenik prenosio detalje iz poverljive diskusije predsednika suda i ostalih arbitara i s njom osmišljavao kako uticati na ostale sudije.

Tako joj je, između ostalog, rekao da je predsednik suda vrlo rano u postupku rekao da su „Slovenci dobili šta su hteli na moru“ i da najmanje dve trećine Piranskog zaliva ide Sloveniji.

Slovenački mediji javili su da su glavni akteri audisnimaka, Jernej Sekolec i Simona Drenik, podneli ostavke.

Premijer Slovenije Miro Cerar nije želeo da komentariše pisanje medija prema kojem se unapred zna da je Slovenija pobednik arbitražnog spora o pomorskoj granici sa Hrvatskom, to jest da dobija najmanje dve trećine Piranskog zaliva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.