U trendu

Hrvatska razmiĆĄlja o avionima za ratno vazduhoplovstvo

Ć vedski avion Gripen JAS 39 C/D verzija i juĆŸnokorejski FA-50 najbolje su opcije za opremanje hrvatskog Ratnog vazduhoplovstva novim avionima, zaključak je i preporuka stručnog savetničkog tima ministra odbrane, piĆĄe Jutarnji list.

Jedan od članova tog tima, penzionisani general Josip Ć timac je za Jutarnji list rekao da je zaključak da Hrvatska treba da zadrĆŸi borbeno vazduhoplovstvo i da su preporučili da se odluka o zadrĆŸavanju donese početkom sledeće godine, a da se odluka o izboru vrste aviona donese do kraja 2017. godine.

On nije ĆŸeleo detaljnije da govori o zaključcima savetničkog tima osim ĆĄto je potvrdio da su zaključili “koji su to avioni priuĆĄtivi i odrĆŸivi Republici Hrvatskoj”. Ti zaključci preneti su ministru odbrane i predsednici.

Savetnički tim za vazduhoplovstvo, koji čine penzionisani generali Josip Čuletić, Josip Ơtimac i Vlado Bagarić, osnovao je bivơi ministar odbrane Josip Buljević i njegov je zadatak bio da analizira četiri neobavezujuće informacije o mogućnosti opremanja Ratnog vazduhoplovstva novim ili polovnim avionima.

Ponude su dali ĆĄvedski SAAB za JAS 39 verzija C/D, Izrael za polovni F-16, JuĆŸna Koreja za FA-50 i Francuska za Rafael. Reč je o informativnim ponudama koje Ministarstvu odbrane daje određene smernice u donoĆĄenju budućih odluka, prenosi regionalna tv N1.

Pri utvrđivanju najboljih varijanti za Ratno vazduhoplovstvo uzete su u obzir tehničke i ekonomske opcije ponude.

Kako prenosi Jutarnji list, zaključeno je kako uvođenje ova dva aviona zahteva najniĆŸe operativne troĆĄkove koriơćenja, minimalno ulaganje u infrastrukturu i najbolje ekonomske benefite.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar