U trendu

Hrvatska šefica diplomatije: Odnosi sa Srbijom najsloženiji

Nova ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, Marija Pejčinović Burić ocenila je danas da su od susednih država odnosi sa Srbijom najsloženiji i da ima mnogo otvorenih pitanja na kojima se poslednjih godina nije radilo.

„Pitanje nestalih jedno je od prvih koje treba staviti na dnevni red, i to bi pitanje trebalo zatvoriti… Druga su pitanja vezana uz granicu, a uskoro ćemo na vladi ponovo formirati komisiju za granice. Mislimo i da sa srpske strane u ovom trenutku postoji otvorena ponuda da se počne ponovo razgovarati o tome“, rekla je Pejčinović Burić za Hrvatski radio.

Ona je dodala da je Srbija 2011. godine zaključila da se pitanje državne granice ne može rešiti kroz taj okvir, pa da su razgovori o tome prestali. „Sada imamo indicije da se može početi ponovo razgovarati. Mi bismo hteli ponovo da sednemo za sto“, rekla je šefica diplomatije.

Pejčinović Burić podsetila je da je jedno od ključnih pitanja sporni zakon Srbije o regionalnoj jurisdikciji.

„Za nas i za druge države u okruženju taj je zakon dosta upitan, štetan u smislu regionalne saradnje, i mislimo da u duhu rešavanja otvorenih pitanja, treba razgovarati o tome da se on stavi izvan snage ili da se njegove odredbe promene“, naglasila je ministarka.

Nova šefica diplomatije je rekla i da se „nastavlja spoljna politika kontinuiteta“ i da sva važna pitanja ostaju ista, a na prvom mestu odnos sa širim susedstvom, pre svega sa BiH.

Povodom najave da će 29. jula biti objavljena presuda arbitražnog suda o granici na moru i kopnu izmedju Hrvatske i Slovenije, Pejčinović Burić je rekla da je Hrvatska izašla iz arbitraže 2015, jer je Slovenija“ jako kompromitovala sporazum“.

„On za nas ne postoji i svi su o tome obavešteni. Po Bečkoj konvenciji uradili smo sve da izadjemo iz tog sporazuma i on se ne može prisilno primeniti“, rekla je ministarka povodom izjava iz Slovenije da Hrvatsku treba prisiliti da prihvati sporazum.

Pejčinović Burić će danas službeno preuzeti Ministarstvo od dosadašnjeg ministra Davora Ive Štira koji je prošle sedmice dao ostavku.

Iako je Štir na konferenciji za novinare kao razlog ostavke naveo želju da se više posveti radu u Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) i da kao poslanik „širi demohrišćanske vrednosti“, njegova ostavka se povezuje s nezadovoljstvom zbog formiranja koalicije HDZ i liberalne Hrvatske narodne stranke (HNS), budući da Štir pripada ultrakonzervativnoj struji HDZ.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar