Hrvatska uzvraća: Pravosuđe istražuje pripadnike tzv. Armije BiH!

Foto: Korry_B/Pixabay.com

Hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio je da hrvatsko pravosuđe preduzima pravne radnje u vezi s pripadnicima tzv. Armije BiH, ali kaže da se nije reč o uzvraćanju udarca BiH, već da je reč o istragama koje mogu postati pravni predmet.

“Svojim istupima ne želim da utičem na pravosuđe, već poboljšam pravosudnu suradnju sa susednom državom. Važno je da u procesima ne bude selektivnog pristupa jer su se ranije spominjale i osobe drugih nacionalnosti”, rekao je Plenković, prenela je Al džazira Balkans.

Nakon hapšenja desetorice bivših pripadnika HVO u Orašju, osumnjičenih da su počinili ratni zločin nad srpskim stanovništvom u Hrvatskoj se u pojedini medijima postavlja pitanje zašto zvanični Zagreb ne uzvrati udarac, na primer, podizanjem optužnice protiv oficira tzv. Armije BiH Atifa Dudakovića, ali i drugih.

Reč je, kako navodi zagrebački Večernji list, o oficirima tzv. Armije BiH, koji su na početku sukoba u bivšoj Jugoslaviji bili oficiri JNA i učestvovali u sukobima na prostoru Hrvatske.

List tvrdi da pravosuđe Hrvatske godinama prikuplja dokaze, a neke optužnice su završene, ali nisu aktivirane.

Kao jedan od primera, list navodi slučaj vezan uz generala tzv. Armije BiH Atifa Dudakovića, kojeg hrvatska javnost najviše pamti sa snimka od 6. avgusta 1995, u vreme Oluje. Televizije su tada zabeležle susret na reci Korani i rukovanje hrvatskog generala Marijana Marekovića i komandanta V korpusa tzv. Armije BiH Dudakovića, koji je tada Hrvatima zahvalio zbog spasa i deblokade Bihaća.

Ali četiri godine pre tog događaja Dudaković je bio major JNA te je, kako je to posle pokazao jedan snimak iz ?NA, koju je 2006. u posedu imala Nova TV, komandovao napadom tenkovsko-mehanizovane kolone koja je posle spalila hrvatsku opštinu Lovinac i sva okolna sela.

Tada je i u kasnijim danima, kako se navodi, masakrirano nekoliko desetina Hrvata, a njih oko 2.000 spasilo se pešice, kroz šume i vrhove Velebita.

Hrvatsko pravosuđe (u Rijeci) pokrenulo je i suđenje zbog tih zločina pa je bilo zainteresovano i za ulogu Dudakovića. Ali, piše list, sudilo se samo Srbima, i to u odsutnosti.

Večernji saznaje da je za Dudakovića DORH prikupio dokumentaciju vezanu uz njegov ratni put 1991, kao oficira ?NA, a koja ga tereti za učestvovanje u ratnim zločinima kod Lovinca, kao i u napadima na Zadar.

Dudaković je, inače, u Zadru završio srednju školu, 1976. završio je vojnu akademiju KoV ?NA, smer artiljerija, a kada je počeo sukob u Hrvatskoj, 1991. bio je u Artiljerijskom školskom centru u Zadru, imao čin majora ?NA, a obavljao je i funkciju načelnika artiljerije u brigadi u Kninu, kada mu je komadant bio Ratko Mladić.

Optužnica protiv Dudakovića je kompletirana, a navodno ju je u ladicama DORH-a zadržao bivši glavni državni tužilac Mladen Bajić.

Navodno je DORH istraživao i eventualno Dudakovićevo učešće u slučaju ubistva generala HVO-a Vlade Šantića, koji je pogubljen svega nekoliko meseci pre Oluje, a sumnjalo se da su ga likvidirali pripadnici bivše Armije RBiH.

Dudaković je ove optužbe odbacio.

List navodi da su i Sefer Halilović, Nedžad Ajnadžić, Melvudin Bešić, Sead Delić, Nahid Mehić, Mirsad Bezdob Kan, Nedeljko Veraja i kao oficiri bivše ?NA učestovali u sukobu na prostoru Hrvatske.

(Tanjug)

Ostavite komentar