najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Hrvatska više neće primati neprimerene note Beograda

Hrvatska neće primati „neprihvatljive“ diplomatske note Srbije koja bi umesto „neproduktivnog“ slanja nota trebalo da se bavi evropeizacijom svog društva, rečeno je u ponedeljak agenciji Hina u Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske nakon najnovijih protestnih nota Beograda.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je u ponedeljak dve protestne note Hrvatskoj  –  zbog ukidanja presude Branimiru Glavašu za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. i zbog otkrivanja spomenika Miri Barešiću, hrvatskom emigrantu koji je 1971. u Švedskoj ubio tadašnjeg jugoslovenskog ambasadora Vladimira Rolovića.

Hrvatski otpravnik poslova u Beogradu Stjepan Glas odbio je da primi te note, ali ih je Srbija, kako je saopšteno u Beogradu, „dostavila redovnim putem“.

U hrvatskom Ministarstvu spoljnih poslova agenciji Hina je rečeno da „takve neprihvatljive i neprimerene verbalne note hrvatska služba spoljnih poslova više ne prima“.

U tom ministarstvu ističu da Hrvatska ne dopušta mešanje u njene unutrašnje stvari i da se neće spuštati na taj nivo komunikacije, kao i da bi umesto neproduktivnog slanja verbalnih nota državna vlast Srbije bi mogla ozbiljno da krene u političku evropeizaciju društva, prenosi Hina.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike