U trendu

Hrvatska vlada razmatra hapšenje u Orašju

Vlada Hrvatske sastala se danas povodom hapšenja 10 bivših pripadnika HVO u Orešju, Bosna i Hercegovina, koji se terete za ratni zločin protiv Srba tokom proteklog rata, što je u Zagrebu ocenjeno kao veoma zabrinjavajuće.

Među uhapšenima je i Đuro Matuzović (64), penzionisani general HVO i organizator obrane i ratni komandant na području Orašja.

Sarajevska N1TV javila je ranije danas, pozivajući se na izjavu optuženog Matuzovića, da je Sud BiH odlučio da se uhapšenima odredi pritvor zbog mogućnosti bekstva i uticaja na svedoke.Ta informacija, međutim, još nije zvanično potvrđena.

Do hapšenja desetorice došlo je dan nakon što je hrvatski premijer Andrej Plenković boravio u prvoj zvaničnoj poseti Sarajevu i Mostaru.

Plenković se još nije izjasnio o ovom događaju.

Predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je ranije da je iznenađena hapšenjem u Orašju i da o tome nije imala nikakve prethodne informacije. Ona je pozvala na brzo rešavanje problema, te najavila mogućnost održavanja Saveta za nacionalnu bezbednost već tokom dana.

Predsednica je apelovala da ovaj problem treba rešavati hladne glave.

Predsednik Hrvatskog sabora Božo Petrov je izrazio zabrinutost zbog hapšenja deset bivših pripadnika HVO-a u Orašju, ali i uverenje da će oni vrlo brzo dokazati svoju nevinosti i uživati slobodu za koju su se borili „kada su mnogi kalkulisali s opstankom Jugoslavije“.

„Uveren sam da će vrlo brzo dokazati nevinost i da će uživati slobodu za koju su se tako hrabro borili“, izjavio je Petrov novinarima nakon mise i paljenja sveća za poginule i nestale hrvatske branitelje kod zagrebačke crkve Sveta mati slobode.

Naglasivši da nema nameru da pravi pritisak na pravosuđe u BiH, Petrov je istakao da je ipak reč o hrvatskim državljanima koji su, kad su mnogi kalkulisali s opstankom Jugoslavije, u Bosanskoj Posavini bez kalkulacija ustali i oduprli se „srpskoj agresiji, a što treba naglasiti i ne sme zaboraviti“.

Upitan šta hrvatska vlada može da učini da pomogne uhapšenim Hrvatima, Petrov je rekao da će vladajuća koalicija, Most i HDZ kao partneri u vladi zajednički dati odgovor.

Najavio je i da će tokom dana, kako je rekao, ponovno razgovarati s premijerom Plenkovićem i dogovoriti zajedničke korake.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved napomenuo je da se očekuje da će istražni sudija u Sarajevu tokom dana odlučiti o njihovu puštanju ili eventualnom zadržavanju u pritvoru, dok će hrvatska vlada analizirati stanje i o tome izvestiti javnost, verovatno do kraja dana.

Upitan zašto Hrvatska nije ništa poduzela od kada se pojavio problem s nadležnošću za krivični progon za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije, Medved je odgovorio da nije tačno da Hrvatske nije ništa učinila, već je da je naprotiv preduzela niz aktivnosti između vlada i resornih ministarstava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar