U trendu

Hrvatska: Vojne vežbe BARAKUDA 21 i PRSTAC 21

SPLIT – Povodom obeležavanja 30. godišnjice osnivanja Hrvatske vojske, na području pomorskog vojnog poligona Žirje na srednjem Jadranu, pripadnici Hrvatske ratne mornarice (HRM) od 25. do 27. maja izveli su taktičke vežbe s bojevim gađanjem nazvane BARAKUDA 21 i PRSTAC 21.

Ove vežbe su održane u sklopu manevara nazvanih Hrvatski bedem 1991-2021, saopšteno je iz ministarstva odbrane u Zagrebu, prenosi HINA.

U vojnoj vežbi BARAKUDA 21 učestvovao je 251 pripadnik Flote HRM i 10 brodova među kojima raketne topovnjače, desantni brodovi minopolagači, desantno-jurišni brodovi, lovac mina, dve ronilačke posade i jedinica ronilaca anti-minera.

Uz mornaričke jedinice u vežbi je učestvovala i jedinica mornaričko-desantne pešadije.

U taktičkoj vežbi hrvatske obalske straže PRSTAC 21 učestvovalo je pet brodova, a prema pisanju Hine, tokom trodnevnih aktivnosti snage Obalske straže RH pokazale su uvežbanost i osposobljenost u pripremi i realizaciji namenskih zadataka na moru.

U vežbi je učestvovao i avion PC-9 Hrvatskog ratnog vazuduhoplovstva koji je pod operativnom komandom Obalske straže RH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.