U trendu

Hrvatska želi normalnu saradnju sa Srbijom, a ona da izvršava obaveze

Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač izjavio je danas da Hrvatska želi da sa Srbijom normalno sarađuje, ali da istovremeno želi da Srbija počne da izvršava svoje obaveze, u čemu je ponudio pomoć Hrvatske.

„Mi ne sazivamo diplomatski zbor, ne napadamo Srbiju s nekim referencama iz istorije i Drugog svjetskog rata, nego želimo normalno sarađivati i to na temelju dobrosusedskih odnosa i u evropskom duhu“, kazao je Kovač, koji je danas predsedavao sastankom vladine kancelarije za praćenje sprovođenja prelaznih merila u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. o pristupanju Srbije EU.

On je rekao i da Hrvatska želi da Srbija počne da izvršava svoje obaveze, u čemu je Zagreb spreman da joj pomogne, prenela je Hina.

Na sastanku su, između ostalih, učestvovali i ministar pravde Ante Šprlje i ministar branitelja Tomo Medved.

Kancelarija je prvi sastanak održala krajem jula, a danas je rezimirala zadatke određene na prvoj sednici, rekao je Kovač na konferenciji za novinare posle sastanka.

Hrvatsko ministarstvo pravde je od srpskog resornog ministarstva tražilo da u skladu s preuzetim obavezama nastavi da dostavlja podatke što je prestalo da radi 2011, rekao je ministar Ante Šprlje, inače zamenik predsednika Kancelarije.

„Mi tražimo samo ono na šta se Srbija obvezala, dakle razmenu podatka“, istakao je Šprlje, a prenosi Hina, dodajući da Hrvatska svoje obaveze ispunjava.

Dodao je da Hrvatska, kao i sve ostale članice EU, ali i međunarodna zajednica, očekuju da se Srbija u svojim postupanjima prilagodi onome što traži Haški sud.

„Ovo s obzirom da su potpisnici ispunjavanja obaveza koje proizlaze iz saradnje s Haškim sudom“, zaključio je Šprlje, aludirajući na izručenje građana Srbije koje potražuje Hag, kao i na prilagođavanje propisa koji nisu u skladu s haškim pravilima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar