Hrvatski Index: Kud Tompson okom, tud Plenković i Kolinda skokom

Nakon što su gradske vlasti Maribora zabranile koncert hrvatskog kantautora koji glorifikuje ustaštvo Marka Perkovića Tompsona hitno je reagovao državni vrh, portal Index.hr se obrušio kritikama na premijera primećujući da očito ne zna o kakvom je reprtoaru reč, te mu preporučuje da pogleda njegove nastupe.

Tompson je, naime, trebalo u subotu da održi koncert u Mariboru, ali su tamošnje vlasti zabranile koncert na osnovu preporuka slovenačke policije koja je zaključila da bi „na mariborski Tompsonov koncert mogle doći osobe iz susednih država koje su karte kupovale preko interneta“.

Zbog toga je slovenačka policija ocenila da bi na koncertu mogao biti povećan rizik od počinjenja krivična dela.

Kritikujući reagovanje državnog vrha, Index konstatuje da su postupili po principu „kud Tompson okom, tud Plenković i Kolinda skokom“.

Ukazuje se da je Tompson poznat po tome da je zaradio milione na „pesmuljcima“ o domoljublju, bogu i porodici, a nakon te odluke Slovenaca krenuo je u ofenzivu u populističkim medijima, sve do zahteva upućenom hrvatskim vlastima da ga zaštitee.

. Nije dugo trebalo čekati, primećuje ovaj medij, na reakciju premijera Andreja Plenkovića i predsednice Kolinde Grabar Kitarović koji su „odmah poslušali Tompsonov zahtev i pokrenuli diplomatsku akciju prema Sloveniji“.

Kolinda je tako poručila da je zabrana “kontradiktorna jer je muzika tu da spaja ljude”. Kakvi su to ljudi koje “spajaju” pesme o klanju Srba i leševima koje nosi Neretva, predsednica se nije setila pojasniti, konstatuje Index.

Plenković, na primer, konstatuje se takođe, ne vidi razlog za žurbu u situaciji kad mu u vladi nedostaju četiri ministra, ali je požurio da bi u predizborno vreme zaštitio jednu od ikona desnice, pa je tako odmah zatražio od hrvatske ambadorke u Ljubljani da “ispita o čemu se radi i da ga izvesti o tome koji su razlozi za zabranu koncerta”.

“Meni nije poznato koji bi to razlozi mogli biti”, izjavio je Plenković kojeg, navodi portal, osim anemije, zbog koje nije služio vojsku, očito trese i amnezija.

Podseća se da je ovaj medij još 2003. godine objavio snimak koji dokazuje da je Tompson na svojim koncertima pevao pesmu “Jasenovac i Gradiška Stara” koja slavi Antu Pavelića i ustaške zločine nad Srbima.

Tompson je prvo tvrdio da se toga “ne seća”, da bi nedugo nakon toga priznao da je ipak pevao pomenutu pesmu i to, kako je tada naveo, “svuda po hrvatskim trgovima i dvoranama”.

„Te 2003. godine Plenković je bio u Briselu, pa možda nije pratio događaje u Hrvatskoj kao mi koji smo bili ovde sve to vreme. S obzirom na to da Plenković ne zna šta je to Tompson pevao i što se događa na njegovim koncertima, vreme je da ga podsetimo“, navodi portal citirajući, samo za Plenkovića, reči pesme „Jasenovac i Gradiška Stara“, koju je ovaj pevač, prema sopstvenom priznanju, izvodio više puta.

Plenković se pravi mutav, konstatuje Index i podseća da ovo nije prva zabrana Tompsonovih koncerata. Zabrinjavali su ga u Austriji, Švajcarskoj, Nemačkoj…

„Ako premijera treba podstiti šta su bili Jasenovac i Stara Gradiška, ko su bili Maks Luburić, Jure Francetić i Ante Pavelić, učinićemo i to. U međuvremenu neka premijer posluša pesmu “Jasenovac i Gradiška Stara“ i neka pogleda snimke s Tompsonovih koncerta, na kojima se neretko vide nacistički pozdravi, a publika redovno uoči izvođenja pesme “Bojna Čavoglave“ urla ustaški pozdrav “za dom spremni“, s kojim ta pesma i počinje“, naveo je portal.

Ako, kako kažu, ni nakon toga Plenkoviću ne bude jasno zbog čega je Tompsonov koncert zabranjen u Sloveniji, neka se obrati onima koji su odlučili da zabrane njegove koncerte u Austriji, Švajcarskoj i Nemačkoj.

„Kad već Plenković očito nije upoznat sa situacijom u Hrvatskoj, možda mu kolege iz Evropske unije mogu objasniti zbog čega je Tompson itekako problematičan u civilizovanom svetu“, navodi Index.

Inače, Plenović je poznat po oklevanju da naredi uklanjanje spomen ploče poinulim HOS-ovcima koja je postavljena u centru Jasenovca i na kojoj je uklesan ustaški pozdrav „za dom sremni“.

A što se tiče predsednice Kitarović, ona se još ranije izjasnila da joj je Tompson jedan od omiljenih pevača, koje je, kako je rekla gostujući na jednom hrvatskom radiju, zavolela zbog ćerke Katarine i sina Luke.

“ Oni su njegovi (Tompsnovi) obožavatelji i svaki puta kad sam ih vozila automobilom, oni su na zadnjem sedištu iz sveg glasa pevali Tompsonove hitove“, rekla je Kolinda i kao jednu od omiljenik pesama navela “Dolazak Hrvata“, koju pevuši u svakoj prilici.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike