Hrvatski narod nada se kanonizaciji Stepinca što pre

Premijer Hrvatske Tihomir Orešković rekao je danas posle razgovora s papom Franjom u Vatikanu da se hrvatski narod nada kanonizaciji hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca što pre.

“Taj proces bi trebalo da krene ovog leta i nama je bitno da što pre završi. Poruka je da je kardinal Stepinac deo našeg identiteta i svima nama je u cilju da proces krene i završi što pre”, rekao je Orešković novinarima posle polučasovnog razgovora s papom Franjom, preneli su hrvatski mediji.

On je izrazio nadu da postupak neće predugo trajati, jer će “hrvatski narod ponovo patiti kako je i kardinal Stepinac patio”.

Orešković je pozdravio odluku pape da se kroz mešovitu komisiju u postupak uključi i Srpska pravoslavna crkva (SPC), jer papa Franjo “želi da približi katolike i pravoslavce”.

Mešovita teološke komisije trebalo bi da raspravi sva pitanja vezana uz lik i delo Stepinca u kontekstu hrvatsko-srpskih odnosa pre, za vreme i posle Drugog svetskog rata.

Posle polučasovnog razgovora, hrvatski premijer je rekao da je od pape tražio i podršku za Hrvate u BiH i ocenio da je jednakopravnost tri konstitutivna naroda u BiH od značaja za stabilnost regiona.

Jedna od tema razgovora bila je izbeglička kriza, a Orešković je rekao da je Hrvatska prema izbeglicama pokazala humanost i da nije podizala žice, ni zidove.

Orešković je takodje rekao da je papu pozvao u zvaničnu posetu Hrvatskoj.

Hrvatskog premijera u zvaničnoj poseti Vatikanu prate supruga i četvoro dece. U hrvatskoj delegaciji nalazi se i ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač.

(Beta)

Ostavite komentar