U trendu

Hrvatsko ministarstvo oštro osudilo Šešeljeve pretnje

Hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova večeras je najoštrije osudilo pretnje koje je Vojislav Šešelj uputio predsedniku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavu Žigmanovu i poslaniku u srpskom parlamentu kao i poslaniku Nenadu Čanku, predsedniku Lige socijaldemokrata Vojvodine i zatražilo da Srbija pravno reaguje na pretnje, prenela je agencija Hina.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da „najoštrije osuđuje pretnje koje je pravosnažno osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj“ uputio Žigmanovu i Čanku, prenosi Hina.

Šešelj je juče za „Blic“ izjavio da se „intenzivno priprema za ponavljanje svojih ratnih zločina“, i da će, kako je rekao, „krenuti od Tomislava Žigmanova i Nenada Čanka“.

MVEP ističe da je Šešelj pretnje prema predstavnicima hrvatske zajednice u Vojvodini ponovio samo 24 sata nakon što mu je Žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove izreklo presudu i kaznu od 10 godina zatvora za zločine protiv čovečnosti zbog, kako se navodi, huškačkog govora u Hrtkovcima 6. maja 1992., „koji je rezultirao deportacijom, progonom, prisilnim raseljavanjem i drugim nečovečnim postupanjem protiv vojvođanskih Hrvata“, prenosi Hina.

Hrvatsko ministarstvo je u saopštenju izrazilo „ozbiljnu zabrinutost što su nadležne institucije Republike Srbije ostale potpuno neme na pretnje ponavljanjem najtežih međunarodnih zločina za koje je osuđen Vojislav Šešelj“, prenosi agencija.

U saopštenju se dodaje da MVEP „odlučno traži i očekuje odgovarajuću pravnu reakciju nadležnih tela Republike Srbije na ove ponovne izlive mržnje i direktne pretnje upućene pripadnicima iste one manjinske zajednice u Vojvodini koja je bila objekt brutalnog etnički motivisanog nasilja 90-ih godina prošlog veka i čije su rane još uvek sveže“, navodi Hina.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova takođe traži od institucija Srbije da „spreči svaki oblik fizičkog i verbalnog nasilja i netolerancije prema pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji“, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

1 komentar
  1. milovan

    Ma nebrinite Ujaci.!!? Zastitice ih bolje nego mnoge zemlje EU. A ako se ugleda na vas iz NDH,nece ostati ni slovo H. Vi kao zemlja zlocina,genocida,i koja je imala logore gde ste klali po par hiljada dnevno.Imali cak logore za decu> Vi zbilja nikome nemozete prigovarati.Ali vi zbilja nemate stida za ni pod nokat.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike