Hrvatsko ministarstvo uputilo protestnu notu Srbiji

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MVEP) Hrvatske uputilo je danas protestnu notu Srbiji zbog “neprihvatljivih izjava” srpskih funkcionera o poništenju presude kontroverznom hrvatskom kardinalu iz Drugog svetskog rata Alojziju Stepincu.

Hrvatsko ministarstvo smatra da se izjavama predsednika Srbije Tomislava Nikolića i mandatara Aleksandra Vučiča “na neprimeren i revizionistički način ocenjuju Hrvatska i delovanje njenih institucija, što predstavlja direktno mešanje u unutrašnja pitanja susedne zemlje”, prenela je agencija Hina.

Agencija navodi da MVEP smatra da takva retorika podstiče raspirivanje netrpeljivosti izmedju dva naroda i udaljava Srbiju od prihvatanja evropskih vrednosti i priključenja evropskoj porodici.

Takodje se pozivaju srpski zvaničnici da svoj diskurs usmere ka jačanju dobrosusedskih odnosa i da se, kako navodi Hina, umesto tendencioznih verbalnih obračuna prožetih neistinama i istorijskim revizijama posvete racionalnom dijalogu o svim pitanjima važnim za odnose dve zemlje.

U tom kontekstu prenosi se izjava predsednika Srbije Tomislava Nikolića da “Hrvatska zatrpava jame u koje su ustaše pokapale Srbe, ali ako ovako nastavi iskopaće ponor u koji će upasti i ostati sama, bez podrške civilizovanog, anifašističkog i antinacionalnog dela čovečanstva”.

Hina navodi i izjavu Aleksandra Vučića o tome da Srbija želi dobre odnose sa Hrvatskom i da će uvek biti na strani antifašizma, ali da poništenje presude Stepincu više govori o Hrvatskoj, nego o Srbiji.

Zagrebački Županijski sud poništio je u petak presudu Stepincu kojom je 1946. bio osudjen zbog saradnje s italijanskim i nemačkim okupatorom i ustaškim režimom u NDH, za prisilno katoličenje Srba, ali i za neprijateljsku propagandu nakon kraja rata čiji je cilj bio ugrožavanje državnog uredjenja FNRJ.

Osudjen je na 16 godina zatvora s prisilnim radom i petogodišnji gubitak političkih i gradjanskih prava.

(Beta)

Ostavite komentar