najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

I Crna Gora se priprema za dolazak izbeglica

Talas najveće izbegličke krize od Drugog svetskog rata ovih dana mogao bi da zahvati i Crnu Goru, gde su nadležne službe u pripravnosti i na lokalitetu u blizini policijske karaule Krenza, na samoj granici sa Albanijom, već je osposobljen deo putne infrastrukture.

Prema pisanju “Dnevnih novina”, priprema se šatorski kamp gde bi bile smeštene prve izbeglice iz Sirije, Avganistana, Iraka, Libije, Eritrije, Pakistana, Somalije i drugih zemalja.

Na dvadesetom kilometru od centra Podgorice, u delu Nikine uvale u blizini graničnog prelaza Božaj, proteklih dana je raščišćen zapušteni asfaltni put koji vodi do prostrane ravnice gde će, u slučaju potrebe, biti postavljeni šatori i kontejneri za prihvat izbeglica.

Nadležne podgoričke službe postavile su i veliki broj visokih stubova sa reflektorima, a u naredna dva dana trebalo bi da se obavi i tamponiranje dela puta od stotinjak metara, kako bi autobusi sa izbeglicama i kamioni sa hranom i drugim potrepštinama nesmetano mogli da stignu do odredišta.

Trebalo bi, navodi podgorički dnevnik, da bude adaptiran i zapušteni objekat na lokalitetu Krenze koji bi se koristio u službene svrhe, a procenjuje se da bi na ovoj lokaciji crnogorske vlasti mogle privremeno da obezbede utočište za oko 2.000 osoba.

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević potvrdila je listu da je sve spremno za prihvat izbeglica.

“Hiljadu šatora, dvadesetak autoprevoznika i 600 ljudi spremno je da prihvati, evidentira i izbeglice transportuje do granice sa Hrvatskom, kako bi nastavili put dalje u Zapadnu Evropu. Bitno je da znamo ko sve ulazi u zemlju, ali i to da izbeglice budu dočekane i ispraćene humano i ljudski”, navela je Kovačević.

Što se ljudstva tiče, dodala je ministraka, Ministarstvo rada i Ministarstvo unutrašnjih poslova, Crveni krst i vojska imaće 500 do 600 angažovanih ljudi, pa će od momenta kada stigne informacija da su krenuli prema Crnoj Gori državi biti potrebno nekoliko sati da ih spremno dočeka.

Kovačević je objasnila da iskustvo koje imaju i Srbija i Hrvatska ukazuje na to da kamp treba napraviti uz granicu, a odatle obezbediti autobuse za transport dalje.

Prema njenim rečima, za nekih sedam-osam sati može da se organizuje kamp u kojem će se voditi evidencija i registracija, pružati zdravstvena zaštita, a biće rešena i pitanja poput toaleta i komunalnog otpada.

Na lokacijama gde bi bio prihvat, tvrdi ministraka, dovedena je voda i struja i regulisani su pristupni putevi.

Za pohvalu je, naglasila je Kovačević, odnos građana čija su imanja uz granicu koji ne traže nikakvu nadoknadu i ustupaju zemljište na korišćenje za organizaciju privremenog kampa.

Direktor Uprave za izbeglice i azilante Željko Šofranac prethodno je naveo da od početka izbegličke krize vlada pomno prati situaciju, kako bi bili spremni za mogući transfer izbeglih osoba preko Crne Gore.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike