U trendu

I HR vlada o navodnom Vučićevom veličanju Miloševića

ZAGREB – I hrvatska vlada se danas osvrnula na navodno veličanje Miloševića, i na odbranu Knina, u govoru predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u Kosovskoj Mitrovici, i saopštila da je reč o „jalovim i promašenim provokacijama“.

„Položaj Srbije kao gubitnika odgovornog za tolike tragedije kod gotovo svih susednih naroda zasigurno je težak“, piše u saopštenju hrvatske vlade.

Hrvatska vlada u saopštenju ponavlja da je „istorijska činjenica da je Hrvatska početkom 1990-ih godina bila napadnuta i bila žrtva agresije velikosrpskog Miloševićevog režima“, prenosi Hina.

„Taj je režim pobednička hrvatska vojska porazila u Domovinskom ratu i oslobodila celu okupiranu teritoriju, uključujući i grad Knin. Trajni simbol toga je upravo hrvatski steg na Kninskoj tvrđavi, koji je usto i hiljadugodišnji simbol hrvatske državnosti“, navodi se u saopštenju.

Banski dvori upozoravaju da, „ako su osvajački ratovi koje je vodio režim Slobodana Miloševića za predsednika današnje Srbije ‘najbolje namjere’, onda će izgradnja porušenih mostova između Srbije i žrtava njene agresije zahtevati još mnogo napora i vremena“.

„Položaj Srbije kao gubitnika odgovornog za tolike tragedije kod gotovo svih susednih naroda zasigurno je težak. Što pre se Srbija, njeno vođstvo i njena javnost s time suoče i usvoje evropske vrednosti, tim pre će doći do istinskog pomirenja i dobrosusedskih odnosa“, zaključuje hrvatska vlada.

U govoru, održanom u nedelju u Kosovskoj Mitrovici, Vučić je rekao da je Milošević bio veliki lider, da su mu namere bile dobre, ali da su rezultati njegove politike bili veoma loši.

„Ne zato što je on to zeleo, već zato što zelje nisu bile realne, a interese I teznje drugih naroda zanemarili smo i potcenili. I zbog toga smo platili najvišu i najtežu cenu“, rekao je Vučić.

Ilustrujući posledice ratova po Srbe, Vučić je rekao da se u Kninu, danas, „vijori šahovnica koje tamo nikada nije bilo, u Sarajevu je broj Srba pedeset puta manji od onoga koji je bio, u Prištini živi svega nekoliko Srba“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar