Idol mu je Džejms Bond: Slovenački agent zavodio službenicu zarad informacija

Foto: Unsplash/Pixabay.com

Odnosi Austrije i Slovenije bogatiji su za još jednu aferu, koja podseća na neki film iz serijala o tajnom agentu Džejmsu Bondu.

Jedan slovenački agent mesecima je radio na pridobijanju srca službenice ambasade Austrije u Ljubljani, kako bi dospeo do informacije. Ona je, međutim, na kraju primetila “igru” i obavestila svoje nadležne, koji su pokrenuli istragu koja je u toku.

Da bi osvojio Austrijankino srce, agent je činio sve, koristeći sva svoja umeća u flertovanju i ljubavnim čarima.

Službenica ambasade u početku nije ništa posumnjala, niti pomislila da bi njen ljubavnik mogao biti pripadnik slovenačke obaveštajne službe SOVA.

Njegov zadatak je bio da pridobije poverenje sekretarice i preko nje dospe do tajnih informacija. Prema insajderima, kako prenose mediji, on je bio zainteresovan skoro isključivo za ekonomiju i industriju, a manje za spoljnu politiku.

Više od godinu dana agent je “lovio” i “obrađivao” ciljnu osobu, sve dok nije postao nestrpljiv i očigledno suviše radoznao, te je žena počela da sumnja i alarmirala svoje nadležne.

Ministarstvo inostranih poslova Austrije uzdržano je reagovao na pokušaj špijunaže i ističe da je upoznato sa pričom, kao i da je s tim u vezi usposatvljen kontakt sa slovenačkim vlastima.

Slovenački premijer Miro Cerar takođe nije želeo da komentariše detalje afere, ali je jasno rekao da ovaj slučaj ugrožava dobre odnose dve zemlje.

Slovenački eksperti smatraju da je ovaj slučaj “bezbednosni fijasko”, koji ukazuje na loše stanje unutar SOVA.

U vreme pokušaja špijunaže preko službenice austrijske ambasade, šef slovenačke obaveštajne službe bio Stane Štemberger, a njega je postavila vlada pod tadašnjom premijerkom Alenkom Bratušek.

(Tanjug)

Ostavite komentar