U trendu

Imaju još nedelju dana da usvoje budžet, inače im sledi – finansijski kolaps

Federacija BiH mogla bi se 1. februara naći u finansijskom kolapsu, ako do 31. januara ne bude usvojen budžet za ovu godinu.

Ako do tog datuma ne bude nađeno rešenje, gotovo pola miliona penzionera verovatno neće dobiti svoje penzije, a budžetski korisnici plate.

Iz Kabineta Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, banjalučkim „Nezavisnim“ su potvrdili da neusvajanje finansijskog plana Fonda PIO dovodi u pitanje isplatu penzija i da će do toga doći, ako ne bude održana sednica Doma naroda FBiH.

Aner Žuljević, poslanik starog saziva Doma naroda FBiH, rekao je za ovaj banjalučki dnevnik da se u Federaciji dešava „scenario Mostar“, ali u gorem i komplikovanijem obliku, jer neće biti penzija, plata budžetskim korisnicima, ali ni finansiranja grada Mostara.

Tu situaciju, smatra Žuljević, može rešiti samo Visoki predstavnik, s obzirom na to da se novi saziv Doma naroda FBiH ne može čekati jer tri kantonalne skupštine još nisu dostavile imena delegata.

Žuljević tvrdi da je potez OHR-a bio nesmotren i nesistematičan zajedno s pojedinim ambasadama o nelegalnosti starog saziva Doma naroda FBiH, te da to Federaciju vodi u finansijski kolaps.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.