U trendu

IN4s: Papa Franja najverovatnije naredne godine i u CG

PODGORICA – Poglavar Rimokataločke crkve papa Franjo najverovatnije će posetiti Crnu Goru u maju naredne godine, u okviru obilaska država regiona, objavio je podgorički portal IN4s.

Pozivajući se na svoja saznanja, ovaj medij prenosi da će papa Franjo u Crnu Goru doći na poziv crnogorske vlasti.

Crnogorski predsednik Milo Đukanović, podseća se, sastao se početkom oktobra u Vatikanu sa papom Franjom i tom prilikom pozvao ga da poseti Crnu Goru, što je on i prihvatio.

„Poziv za posetu pape Crnoj Gori je na stolu. Sveti otac je saopštio da, u sklopu brige o regionu, ima nameru da poseti i Crnu Goru“, kazao je tada Đukanović novinarima, dodajući da bi ta poseta mogla da se realizuje naredne godine.

On se zahvalio poglavaru Rimokatoličke crkve zbog namere da poseti Crnu Goru, navodeći da je to poseban trenutak za Crnu Goru.

Prethodno je iz Đukanovićevog kabineta saopšteno da je poseta crnogorskog predsednika Vatikanu potvrda odličnih odnosa Svete Stolice i Crne Gore, koji imaju duboke istorijske korene i tradiciju međusobnog poštovanja, utemeljene Konkordatom o saradnji iz 1886.

Dok se saradnja sa Svetom stolicom paralelno uspešno odvija na više nivoa, crnogorske vlasti Srpsku pravoslavnu crkvu tretiraju kao glavnog neprijatelja i pretnju po državnost Crne Gore, navodi IN4s.

Tako je, kažu, Đukanović ranije kazao da „Srpska pravoslavna crkva ostaje glavni frontmen velikosrpskog nacionalizma prema regionu i Crnoj Gori i da ostaje udarna pesnica onoga što žele ideolozi ‘velike Srbije’ i imperijalne Rusije na Balkanu“, te da stoga „mora ostati predmet pažnje državne politike Crne Gore u narednom periodu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar