U trendu

Incko: BIH pokazala opredeljenost na putu ka EU

Visoki međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko kazao je danas u obraćanju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da je BiH u poslednjih šest meseci demonstrirala opredeljenost na putu ka članstvu u Evropskoj uniji kao i opredeljenost za postizanje pune stabilnosti u zemlji.

On je danas podneo izveštaj generalnom sekretaru UN o statusu i sprovođenju mira u BiH koji se odnosi na period od 22. oktobra 2016. godine do 21. aprila 2017. godine, prenosi Fena.

Dodao je da se na regionalnom planu odnosi između BiH i Srbije i dalje kreću uzlaznom putanjom čemu su, kako je rekao, doprineli premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

Ipak, kao neki od problema koji su se pojavili, kako je navedeno, bilo je podnošenje revizije presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u predmetu „BiH protiv Srbije“ za genocid što je podelilo Bi H političke lidere.

Kao još jedan primer u kojem je bilo političkih nesuglasica Incko je naveo i neimplementaciju odluke Ustavnog suda BiH koji je Dan Republike Srpske proglasio neustavnim, a bilo je i predloga za federalizacijom države što su neki shvatili kao daljnju etničku podelu zemlje, prenosi Fena.

Navodi se da iako je u poslednjih šest meseci smanjena retorika predsednika Republike Srpske Milorada Dodika o secesiji tog bosanskohercegovačkog entiteta, postizanje nezavisnosti RS-a i dalje ostaje politički cilj partije koju vodi (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD) jer ističe da će se referendum o nezavisnosti uskoro i organizovati.

Činjenica da je takva retorika Dodika uzrokovala da mu Sjedinjene Američke Države uvedu sankcije pokazuje da međunarodna zajednica može imati uticaj kada odluči da pošalje snažnu poruku liderima koji otvoreno nepoštuju vladavinu prava i otvaranju rane iz prošlosti – kazao je Incko.

Govoreći o putu BiH ka EU podsetio je da je u decembru Evropska komisija dostavila Upitnik, dodajući da je odgovaranjem na pitanja omogućeno svim nivoima vlasti u BiH da pokažu opredeljenost na tom putu.

Uzimajući u obzir sva otvorena pitanja, pozvao je političke lidere u BiH da zajednički nađu načina da prevaziđu probleme iz prošlosti i rade na značajnim reformama kako bi se postigao ekonomski napredak u celoj zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.