U trendu

Incko pozvao sve strane da ispoštuju odluke Ustavnog suda

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je sinoć da se odluke koje je doneo Ustavni sud BiH moraju poštovati, uz podsećanje da je nadležnost suda jasno utvrđena u Aneksu 4. Dejtonskog mirovnog sporazuma, prema kojem u jurisdikciju tog suda spada rešavanje sporova između različitih nivoa vlasti.

Incko smatra da je, u tu svrhu, sud danas doneo teške odluke da ne prihvati zahtev Narodne skupštine RS (NSRS) za preispitivanje prethodne odluke suda o Zakonu o praznicima i da obustavi primenu odluke o referendumu koju je usvojila NSRS, sve dok ne donese odluku o njenoj ustavnosti, prenosi Fena.

„Današnje odluke još jednom pokazuju koliko je važna uloga ovog suda za poštovanje Ustava“, saopšteno je iz Kancelarije visokog predstavnika.

U tom kontekstu, on poziva vlasti u RS da se uzdrže od sprovođenja referenduma koji nema zakonske osnove i kojim bi se direktno prekršila odluka Suda, prenosi Fena.

Ovde više nije reč o praznicima Republike Srpske, smatra on, nego o direktnom osporavanju državnog pravosuđa.

Kao konačni autoritet za sprovođenje civilnih aspekata Mirovnog sporazuma, visoki predstavnik ponavlja da je Ustavni sud temelj Aneksa 4. Mirovnog sporazuma, i od ključne važnosti za njegovo sprovođenje.

Incko je upozorio da bi osporavanje njegovih nadležnosti održavanjem referenduma predstavljalo direktno i ozbiljno kršenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir, što bi, kako je naveo, imalo uticaj na stabilnost zemlje, prenosi Fena.

Visoki predstavnik poziva sve strane da ispoštuju odluke koje je danas doneo Ustavni sud BiH, da se uzdrže od daljih eskalacija i okrenu pitanjima od suštinske važnosti za zemlju i njene građane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.