U trendu

Umesto u zatvoru, hrvatski ratni zločinac u banji

ZAGREB – Ratni zločinac Tomislav Merčep osuđen na sedam godina zatvora zbog ubistva 43 civila, dane provodi u banji, umesto u zatvorskoj ćeliji, piše hrvatski „Indeks“.

„Gospodaru života i smrti od Vukovara preko Zagrebačkog velesajma pa sve do Pakračke poljane“, kako Merčepa opisuje „Indeks“, vreme provedeno u Krapinskoj banji se računa u služenje zatvorske kazne.

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske odgovorilo je na upit „Indeksa“ da je Merčepu preporukom lekara odobreno lečenje u „stacionarnoj medicinskoj ustavi“, jer za sprovođenje potrebnog lečenja ne postoje uslovi u zatvoru.

Portal naglašava da Ministarstvo u svom odgovoru nije napomenulo da je Merčep i prošle godine boravio u Krapinskoj banji.

„Viđao sam ga tamo i lani. U parku ili u birtiji. Bez pravosudnih policajaca“, izjavio je sagovornik „Indeksa“ koji je Merčepa video u odmaralištu.

Njegove reči potvrđuje i neimenovani pravosudni policajac, koji je izjavio da ga je „sram zbog sistema u kojem radi i koji omogućava počiniteljima najtežih krivičnih dela povlašćen tretman“.

Takav povlašćeni tretman, kako piše „Indeks“, Merčepu je obezbedilo Ministarstvo pravosuđa uz saradnju s hrvatskim Ministarstvoom branitelja.

Najpoznatiji zločin koje su Merčepove jedinice počinile jeste ubistvo porodice Zec, podseća portal, dodajući da je Mihajlo Zec ubijen na ulici u Zagrebu, a da je njegova ćerka Aleksandra ubijena na Medvednici i potom bačena u jamu sa smećem.

Zagrebački Županijski sud osudio je u maju 2016. godine Merčepa na pet i po godina zatvora jer kao komandant jedinice poznate kao „merčepovci“ nije sprečio zločine nad srpskim civilima, a Vrhovni sud mu je u februaru prošle godine povećao kaznu na sedam godina.
„Merčepovci“ su na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito uhapsili 52 lica srpske nacionalnosti, od kojih su 43 ubili, tri lica se vode kao nestali, dok je šestoro preživelo mučenja i zlostavljanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar