U trendu

Iranci sa zašivenim usnama ne odustaju od protesta

Iranci koji su zašili usne zbog zatvaranja grčko-makedonske granice za ekonomske migrante ne odustaju od tog vida protesta na pruzi kod Đevđelije uprkos pogoršanom zdravstvenom stanju.

U grupi Iranaca četvorica njih su pre nekoliko dana zašili usne iglom i koncem i danas je jednom od njih pozlilo.

On je odnet i nakon ukazane zdravstvene pomoći sa kesom infuzije je vraćen na prugu pored svojih drugova kako bi nastavio protest, javlja izveštač Tanjuga sa grčke strane granice sa Makedonijom.

Na grčko-makedonskoj granici, između Đevđelije i Idomenija, propuštaju se samo izbeglice iz ratom zahvaćenih područja – Sirije, Iraka i Avganistana.

Prema informacijama nevladinih organizacija, na potezu od železničke stanice Idomeni do granice gde se nalazi kamp trenutno se nalazi oko 1.200 migranata, a nešto manje od polovine njih protestuje i blokirajući prugu na Koridoru 10.

Kako je rečeno Tanjugu, juče je bilo oko 2.000 migranata i taj broj je nešto smanjen, a izbeglice iz Sirije, Iraka i Avganistana se propuštaju u manjim grupama bez zadržavanja i dobijaju neophodnu pomoć u kampu pored same granice sa makedonske strane.

Uprkos tome što Iranci sa zašivenim usnama i bez odeće do pojasa ne daju nikakve izjave, mladi Iranac Siaman je, ipak, dao kratku izjavu za Tanjug.

On je uz napor kazao da je zašio usne pre četiri dana i da ne pije ni vodu, kao i da neće odustati sve dok se i za ekonomske migrante ne dozvoli ulaz u Makedoniju, kako bi mogli da nastave ka Zapadnoj Evropi.

Iako je kišovito i hladno vreme on je bez majice, a po grudima i rukama je ispisao „help“ (pomoć), „silent“ (nem) i znak „peace“ (mir).

Siaman dodaje da mu je veoma hladno, ali da neće odustati od protesta.

U kampu Idomeni migranti su smešteni po šatorima i pruža ima se pomoć u hrani, odeći i drugim potrepštinama, a za malu decu je, čak, u jednom kontejneru napravljena mala igraonica.

Ekonomski migranti kojima je zabranjen ulaz iz Grčke u Makedoniju, na prelazu Đevđelija-Idomeni, nastavili su danas da blokirajuju prugu na železničkom Koridoru 10 tražeći od EU da otvori granice i za njih, kao što je to urađeno i za izbeglice i ratom zahvaćenih područja.

Nakon terorističkih napada u Parizu i reakcije zemalja šengenske zone, Slovenija je zatvorila granicu za ekonomske migrante, pa su to učinile i Hrvatska, Srbija i Makedonija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar