U trendu

Ispraćeni posmrtni ostaci 136 žrtava masakra u Srebrenici

Hiljade Sarajlija ispratile su danas na ulicama kamion s posmrtnim ostacima 136 identifikovanih žrtava masakra u Srebrenici, od kojih su najmlađe žrtve 16-godišnjaci, a najstarija je 75 godina stara osoba.

Ispred zgrade Predsedništva BiH posute su latice belih ruža, na mestu gde će se zaustaviti kamion s posmrtnim ostacima identifikovanih žrtava, pre nego što krene ka Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice, gde će žrtve biti ukopane u subotu 11. jula na kolektivnoj sahrani.

Predsednica Udruženja Majke Srebrenice Hatidža Mehmedović rekla je da su „mnoge majke umrle, ali nisu našle svoje najmilije, te da za preživele žrtve neku satisfakciju i duševni smiraj predstavlja pronalazak, identifikacija i ukop članova porodice“.

U Memorijalnom centru u Potočarima do sada je ukopana 6.241 žrtva, a 230 ih je ukopano individualno izvan Memorijalnog centra, u skladu sa željama porodica.

Na ovogodišnjem komemorativnom skupu u Potočarima biće ukopane žrtve s područja Vlasenice, Bratunca, Srebrenice, Zvornika i Milića.

Dolazak u Srebrenicu 11. jula na obeležavanje 20. godišnjice genocida potvrdili su ministri spoljnih poslova više evropskih država, među kojima i predsednici Slovenije, Crne Gore i Hrvatske, premijer Srbije Aleksandar Vučić. Očekuje se prisustvo više od 50.000 ljudi.

Genocid u Srebrenici je počinjen u julu 1995. kada je ubijeno oko 8.000 Bošnjaka. Zločin je počinila Vojska Republike Srpske pod komandom Ratka Mladića, uključujući i paravojnu formaciju „Škorpioni“.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je doneo presudu kojom je masakr u Srebrenici okvalifikovao kao čin genocida.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.