U trendu

Istraga o kupovini mercedesa od pola miliona evra Gruevskom

Makedonsko specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore otvorilo je danas istragu kupovine „mercedesa“ za 572.780 evra, kojim se vozio bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski.

Kako se navodi u saopštenju, tom istragom, nazvanom „Tenk“, obuhvaćene su dve osobe za koje se sumnja da su 2012. godine zloupotrebile službeni položaj da bi ispunile želju tadašnjeg premijera Gruevskog za kupovinu tog specijalnog vozila.    

„Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičeni podstakao drugoosumnjičenog da iskoristi svoj službeni položaj i ovlašćenja pri obavljanju javnih nabavki, da favorizuje odredjenog ekonomskog operatera i da se nabavi vozilo tog tipa“, navodi Specijalno tužilaštvo koje vodi tužiteljka Katica Janeva.

U tenderskoj dokumentaciji je bilo više tehničkih specifikacija koje upućuju na konkretno vozilo i marku s ciljem da se favorizuje odredjeni dobavljač, a da ne bude navedeno da su moguće i druge ponude, s drugim specifikacijama, koje su ekvivalentne navedenim.

O postojanju „mercedesa“ vrednosti veće od pola miliona evra, gradjani Makedonije su prvi put čuli na proleće 2015, kada je opozicija objavila prisluškivani razgovor tadašnjeg premijera i lidera VMRO DPMNE Nikole Gruevskog i tadašnje ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske.

Njih dvoje je već osumnjičeno u nekoliko istraga Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, a protiv Gruevskog je podignuta i optužnica za nasilje nad političkim protivnicima.

To tužilaštvo, koje je osnovano „Pržinskim dogovorom“ četiri makedonske stranke, otvorilo je danas još jednu istragu, o kupovini softverskog sistema za Javno elektroprivredno preduzeće „Elem“, na osnovu javne nabavke vrednosti veće od četiri miliona evra. U tom postupku, nazvanom „Tarifa“, osumnjičeno je sedam osoba.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar