U trendu

Istraga protiv 36 osoba zbog nemira u Sobranju 27. aprila

Osnovno javno tužilaštvo u Skoplju saopštilo je danas da je pokrenulo istragu protiv 36 osoba zbog „terorističkih pretnji ustavnom poretku i bezbednosti“, a u vezi sa nasilnim događajima od 27. aprila ove godine u Sobranju, nakon što je Albanac Talat Džaferi izabran za predsednika parlamenta.

Talas hapšenja zapčeo je jutros privođenjem bivšeg ministra unutrašnjih poslova Makedoije Mitketa Čavkova, koji je bio i šef Biroa javne bezbednosti i mnogih drugih, a po nalogu javnog tužilaštva.

Čakov je, inače, doveden u krivični sud radi davanja izjave u okviru pretkrivičnog postupka.

Među uhapšenima su i Krsto Mukoski, Žaklin Stefanovska, Luben Arnaudov iz Ohrida, glumac Vlado Jovanovski, Gorana Angelov – Koseto iz Velesa, bivši direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sasha Stefanovski…, preneli su makedonski i albanski mediji.

Najuticjnija opoziciona VMRO-DPMNE oštro je protestovala zbog policijske akcije hapšenja predstavnika te stranke i poslanika koji imaju imunitet, ocenivši da se sve to radi da bi se ućutkala opozicija koja permanento kritikuje rad vlade u proteklom periodu.

Iz te stranke su najavili protest koji će, kako su saopštili, biti održan ispred Osnovnog suda u Skoplju sa početkom u 13:30.

Nalozi za hapšenje i pokretanje istrage protiv 36 osoba izdati su nakon opsežnih analiza i materijala prikupljenih i pregledanih o događajima u Sobranju 27. aprila.

Talat Džaferi je prvi predsednik makedonskog parlamenta Albanac, a njegovom izboru protivila se najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog. U opštem haosu u Sobranju su te večeri pretučeni Ziadin Sela, ali i neki makedonski poslanici, među kojima je i aktuelni premijer Zoran Zaev.

Inače, mediji podsećaju da se zbog nereda u parlamentu u pritvoru već nalazi Igor Jug, a odluku o tome je doneo petpretresni sudija na zahtev Javnog tužilaštva.

Osnovno javno tužilaštvo je, naime, proširilo istragu o nelegalnom posedovanju, posredovanju i trgovini oružjem, a Igor Jug je optužen da je predvodio grupu koja je 27. aprila pravila nered u parlamentu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar