U trendu

Istraživanje: Zaev prvi put popularniji od Gruevskog

Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) i njegov lider Zoran Zaev, prvi put posle više od jedne decenije imaju bolji rejting od konkurentskog VMRO DPMNE i Nikole Gruevskog, pokazuje rezultat ankete koji je danas objavila Agencija Brima.

Po terenskom istraživanju, sprovedenom od 2. do 12. juna, sada vladajuća SDSM vodi sa 22,4 procenta podrške glasača ispred opozicionog VMRO DPMNE, kojeg podržava 19,8 odsto birača.

Do promene odnosa snaga na političkoj sceni Makedonije je došlo odmah pošto je SDSM preuzela vlast i Zoran Zaev izabran za premijera.

Iako VMRO DPMNE medju etničkim Makedoncima i dalje ima prednost od 0,9 odsto, SDSM ukupno gledano ima 2,6 odsto podrške više zato što ga podržava 6,3 odsto etničkih Albanca i 29,4 odsto drugih etničkih zajednica, navodi Brima.

I u drugoj kategoriji, kojom se meri popularnost na političkoj sceni, lider SDSM i premijer Zoran Zaev je preuzeo primat nad rivalom Nikolom Gruevskom. Poverenje Zaevu je dalo 17,7 ukupnog broja ispitanika, a bivšem premijeru Gruevskom 13 procenata.

Za političkog analitičara Petra Arsovskog nagla promena rapoloženja gradjana nije iznenadjenje posle izbora nove vlade. „Uvek svaka vlast posle dobijanja izbora dobija podsticaj koji duguje autoritarnoj strukturi i prirodi izbornog tela“, rekao je Arsovski za Dojče vele.

Po njegovom mišljenju, treba očekivati da rejting SDSM nastavi da jača već samo zbog toga što je ta stranka na vlasti i što ljudi očekuju više od nje. „To, pored autoritarnosti, ima veze i s klijentelizmom što su dve najvažnije odlike makedonskih birača“, dodao je Arsovski.

Po političkom barometru agencije Brima, treća po snazi, a najjača u albanskom etničkom taboru ostaje stranka DUI Alija Ahmetija, sa 7,3 odsto, ispred Bese Biljala Kasamioja i Alijanse za Albance Zijadina Sele, koji imaju identičan rejting od po 4,3 odsto.

U istraživanju agencije Brima je navedeno da je skoro svaki peti gradjanin (17,7 odsto) neopredeljen.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar