U trendu

Italija će ratifikovati pridruživanje SM NATO-u

BUDVA – Gornji i Donji dom italijansmkog parlamenta trebalo bi da do kraja marta ili početkom aprila ratifikuju Protokol o pridruživanju Severne Makedonije NATO-u.

To su danas najavili Paola Taverna, potpredsednica italijanskog Senata, i Etore Rosato, potpredsednik Doma poslanika na sastanku sa predsednikom severnomakedonskog parlamenta Talatom Džaferijem,koji učestvuje na 16. konferenciji predsednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative (AII) u Budvi.

Italija će nastaviti da podržava zemlje Zapadnog Balkana u njihovim naporima da postanu punopravne članice EU, rekla je Taverna na tom skupu.

Jadransko-jonsku inicijativu osnovanu je 2000. godine, a čine je Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Grčka, Italija, Crna Gora, Srbija i Slovenija.

Severna Makedonija se pridružila inicijativi u maju 2018. godine.

Konferencijom u Budvi predsedavao je predsednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović u svojstvu domaćina inicijative.

Učesnici konferencije raspravljali su o turizmu i kulturi, kao zajedničkoj prednosti i strateškom cilju zemalja JJI, kao i parlamentarnih tela, koji se smatraju značajnim resursom za jačanje saradnje u oblastima koje se smatraju ključnim za zemlje JJI.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.