U trendu

Italija poziva EU da sačuva Šengenski sporazum

Evropska unija treba snažno da se angažuje da zadrži Šengenski sporazum a da izmeni ugovor iz Dablina kojim se nalaže zemljama u koje prvo udju izbeglice da primaju zahteve za azil, rekao je danas u Atini italijanski ministar spoljnih poslova Paolo Djentiloni.

„Očekujemo snažno angažovanje EU protiv vanrednih rešenja koje predlažu neke zemlje i koja bi mogla da imaju nepovratne posledice za ugovor iz Šengena, kao i za angažovanje Evropske komisije za reviziju ugovora iz Dablina“, rekao je Djentiloni posle razgovora sa grčkim kolegom Nikosom Kocijasom.

Djentiloni je rekao da bi neke jednostrane akcije zemalja članica EU mogle da dovedu do raspada šengenske zone slobodnog kretanja.

Evropska komisija smatra da je ključ za zaustavljanje migrantskog toka jačanje kontrole na spoljnim granicama i zato je pozvala Grčku, glavno mesto ulaska migranata u EU, da u roku od tri meseca ispravi ozbiljne propuste u vodjenju prihvata i registrovanju migranata.

Ako Grčka ne ispuni svoje obaveze EU bi mogla da aktivira do sada neprimenjenu meru iz Šengenskog ugovora prema kojoj se ponovo uvode kontrole na granicama jedne ili više zemalja Unije, na obnovljiv period od šest meseci, a najviše na dve godine.

Italijanski ministar je rekao da pored pitanja priliva migranata Grčka kao i Italija, dve glavne zemlje prihvata, takodje imaju i pritisak tražilaca azila, što bi po njegovim rečima trebalo da bude evropsko pitanje.

Djentiloni je rekao da treba aktuelizovati propise iz Dablina prema kojima prve zemlje gde stignu izbeglice treba da razmotre zahteve za azil.

„Taj sporazum je potpisan pre dvadeset godina kada se Evropa nije suočavala sa pojavama kao što su ove danas“, rekao je on.

Nikos Kocijas je izrazio žaljenje zbog jednostranih akcija nekih evropskih zemalja koje su odlučile da zatvore svoje granice i ocenio da to dovodi do raspada Evrope.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.