U trendu

Ivanić potvrdio: MSP poslao pisma članovima Predsedništva

Pismo Međunarodnog suda pravde u Hagu na ime predsedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića stiglo je u Ambasadu BiH u Holandiji, potvrdila je Tanjugu Ivanićeva savetnica za medije Marija Milić.

Zbog nepoverenja u ambasadorku BiH u Hagu, Mirsadu Čolaković, predsedavajući Ivanić naložio je da se pismo MSP adresirano na njegovo ime ne otvara i da mu se dostavi redovnim putem, objasnila je Milić.

Predsedavajući Ivanić, kaže Milićeva, pretpostavlja da se MSP poziva na njegovo ranije pismo i pismo Igora Crnadaka i da traži jedinstven stav Predsednistva BiH o tome da li Sakib Softić ima legitimitet da predstavlja Bosnu i Hercegovinu pred Sudom u Hagu.

Kako navodi RTS, pozivajući se na nezvanična saznanja, MSP u pismu traži da Predsedništvo BiH do 2. marta saopšti svoje stanovnište o reviziji presude.

Milić nije mogla da kaže da li su druga dva člana Predsedništva BiH, bošnjački Bakir Izetbegović i hrvatski Dragan Čović, takođe dobili pisma.

Ona očekuje da će, s obzirom na to da je reč o redovnoj proceduri slanja diplomatske pošte, pismo iz Haga u Sarajevo stići za dva, tri dana.

Softić je zahtev za reviziju presude MSP po tužbi BiH protiv Srbije za genocid u četvrtak predao tom sudu, bez saglasnosti Predsedništva BiH.

Međunarodni sud pravde uputio je, kako je ranije objavio hrvatski Večernji list, pozivajući se na neimenovane izvore, kovertirana pisma na zasebne adrese trojice članova Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Zagrebački dnevnik smatra da je to neviđen pritisak na instituciju „jedne barem službeno suverene i nezavisne države“, ako se ispostavi da je u pitanju zahtev za izjašnjavanje članova Predsedništva – Mladena Ivanića, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića o zahtevu za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Navodi se da je „ovom neuobičajenom praksom zasebnog obraćanja članovima Predsedništva, Međunarodni sud pravde napravio presedan koji bi, valjda, trebalo da prisili članove Predsedništva da se izjasne, odnosno „glasaju“ o pitanju koje očigledno izaziva unutrašnje prepirke“.

List piše da je „Predsedništvo BiH proteklih dana pokušalo da održi sednicu na kojoj bi razmotrili ovo pitanje i izjasnili se o njemu, ali se, nakon konsultacija, ispostavilo da dogovora nema, pa je zakazanu sednicu prvo napustio Bakir Izetbegović, a potom i Dragan Čović“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)