U trendu

Ivanov i Tusk razgovarali i o migrantskoj krizi

Predsednik Makedonije Djordje Ivanov i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk danas su u Skoplju razgovarali o posledicama ilegalne migracije u Evropi.

Ivanov je rekao novinarima da su razgvarali o napetosti izmedju EU i Turskei o rizicima po regionalnu stabilnost od stalne pretnje od migrantskog talasa iz Afrike i Azije prema Evropi.

Tokom sastanka, rekao je predsednik Makedonije, zvaničnici Obaveštajne agencije i Armije Makedonije su održali „poverljiv brifing“ o „razvoju scenarija“ ilegalne migracije i o sposobnosti Makedonije.

Ivanov je rekao da je ponovio da je Makedonija tranzitna zemlja i da ostaje pri stavovima i zahtevima iznetim na sastanku šefova država i vlada u Briselu oktobra 2015.

„Na sastanku smo iskazali i interesovanje za pravni okvir za partnerstvo sa Unijom o tri pitanja. Prvo, zaštita granica, drugo, kontraterorizam i treće, krizni menadžment u uslovima blokade EU integracija u procesima oblikovanja buduće bezbednosti i odbrambene arhitekture EU“, rekao je Ivanov.

Makedonski predsednik je istakao da će Makedonijai ubuduće štititi svoju bezbednost i sigurnost gradjana.

„Ali, istovremeno, Makedonija je i čuvar kapije Evrope i više od 19 meseci kontroliše ulazak u najbrži migrantski koridor koji vodi u Evropu. Moja poruka EU je jasna: Pomozite nam da vam pomognemo. Pomažući Makedoniji, pomažete sebi“, rekao je Ivanov Tusku.

Predsednik Evropskog saveta je odgovrio da Makedonija može da računa na podršku u borbi s ilegalnim migrantima.

Posle sastanka sa Ivanovom, na kojem je bilo reči i o političkoj krizi u Makedoniji, Tusk je nastavio za Bugarsku.

On je jutros bio u Sloveniji, a najavljeno je da će posetiti i Grčku.

Poseta Tuska zemljama kroz koji migranti dolaze u EU, sledi nakon pretnje Turske da će ponovo pustiti veliki broj migranata ka Evropi. Makedoniju je za dve godine, od početka migrantske krize, posetio tri puta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.